Ексклюзиви
середа, 27 лютого 2008 09:46

В Одесі почнуть масово складати генетичні паспорти

Одеса стане першим містом в Україні, де почнуть масово складати генетичні паспорти. Такі документи дозволять визначати схильність людей до спадкових захворювань. Захід вимушений, адже зараз Одеська область за рівнем смертності перша в країні, а Україна лідирує за сумною статистикою серед країн Європи. За твердженням лікарів, впровадження генетичного контролю дозволить скоротити смертність в десятки разів.

Генетичний контроль запроваджують на Одещині. Такий прорив в українській медицині дозволить виявляти складні хвороби на ранніх стадіях, адже про схильність до них говоритимуть генетичні паспорти. Так, в усьому світі рак успішно лікують, бо його вчасно діагностують.

Валерій Запорожан, ректор Одеського медичного університету: "Можна визначити: ось в цих групах, в цій місцевості, ці люди можуть стикатися з тими або іншими шкідливими чинниками. Якщо ці шкідливі чинники є, до яких у них є схильність, означає у них виникне це захворювання".

Ректор Одеського медичного університетуВалерій Запорожан – ініціатор та автор генетичного контролю по-українськи. Його південний рідний регіон нині лідирує за показниками смертності. Науковець вважає, все - через погану якість питної води, що береться з Дністра та Дунаю – головних стоків для низки європейських країн.

Валерій Осипов, президент Південноукраїнського екологічного союзу: "Дунайська вода - це стічна канава, яка проходить до нас в гирло до моря, проходить через всю Європу. Чого тільки там немає, яких тільки хімічних, шкідливих речовин для людини. Одеська область на сьогоднішній день знаходиться в першості за онкозахворюваннями, за туберкульозними захворюваннями і з низки захворювань, які насамперед залежать від складу і від якості води".

На думку вченого, окрім поганої води, шкодять здоров"ю українців й трансгенні продукти. Генетичний паспорт здатний врахувати всі чинники і уберегти нове покоління від спадкових хвороб. Щоправда задоволення - не з дешевих. На реалізацію програми з розвитку генетичної медицини в національному масштабі потрібні сотні мільйонів доларів, та кажуть, здоров"я - безцінне, повідомляє ICTV.

Зараз ви читаєте новину «В Одесі почнуть масово складати генетичні паспорти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути