середа, 06 серпня 2008 11:12

До Києва привезли чудотворну ікону

У храм святих Петра й Павла, що на Подолі, привезли Толзьку ікону Божої Матері ХVI століття. Прибула святиня з Ніжинського Свято-Введенського жіночого монастиря. Ікона пробуде в київському храмі до 14 серпня.

Толзька Божа Матір не настільки відома, як Почаївська, але, з нею пов"язують декілька чудес. І перш за все - справжній порятунок. У 1392 році на правій руці Богородиці й лівій руці немовляти з"явилися крапельки мира. І хоча говорять, що мироточити ікони починають перед великими катастрофами, за словами очевидців, волога з Толзької ікони зцілила багато людей.

"Ікона ця справді чудотворна - у 1390-х роках у монастирі сталася пожежа, - розповідає настоятель храму протоієрей Тимофій Костюченко. - Вважали, що вона згоріла, але незабаром виявили в кедровому гаї, недалеко від попелища монастиря. Люди вважають, що її винесли з попелу ангели. У нашому храмі вона опинилася не випадково, тому що він теж постраждав від пожежі й зараз відновлюється. Тут ікона перебуває для благословення й захисту".

На запитання, чи були випадки чудес за час перебування ікони в Києві, священик відповів, що саме в його храмі - ні. Але раніше, за його словами, таке траплялося. Наприклад, нещодавно під час молебні перед іконою в одного з прихожан зажила виразка шлунка. Це навіть підтвердили медичні дослідження.

"Ми домовилися з ігуменею Свято-Введенського монастиря, - розповідає отець Тимофій, - виставити ікону в Києві, щоб прикластися до неї змогли люди, які не мають можливості відвідувати святі місця в Україні. Це перший досвід, коли в храм Петра й Павла привезли святиню, але сподіваємося на подальшу співпрацю".

Нагадаємо, що Вселенський Патріарх Варфоломей I подарував українському народу ікону Святого Андрія й мозаїку із зображенням Доброго Пастиря під час святкування 1020-ліття хрещення Київської Русі.

"Перший подарунок - це ікона Святого Андрія (Первозванного - ред), який багато зробив і для Константинопольської церкви, й історія якого тісно пов"язана з історією Києва", - сказав Варфоломей I. За його словами, ікона писана на горі Афон, а потім "через Константинополь перевезена до Києва", повідомляє Newsru.ua

Зараз ви читаєте новину «До Києва привезли чудотворну ікону ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути