Ексклюзиви
субота, 06 січня 2018 20:23

У державі без політичних еліт спецслужби завжди будуть слабкими - експерт

У державі без політичних еліт спецслужби завжди будуть слабкими - експерт
Експерт: Українські спецслужби або вирішують корпоративні питання олігархів, або залишаються бездіяльними. ФОТО: FreeImages.com Content License

Є держави авторитарного і вільного типи. Виникає питання: під який тип будуємо спецслужби? Тим паче, що їх у нас три.

Про це розповів експерт з питань зовнішньої політики і політичної безпеки Олексій Куропятник під час зустрічі, присвяченої реформі спецслужб.

"Неможливо реформувати спецслужби у відриві від держапарату, які є його частиною. Оскільки ця складова вирішує задачі конкретно держапарату, який заряджається завданнями правлячого класу", - зазначив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перевзутися на льоту не вийде — експерт про реформу спецслужб

Українські спецслужби або вирішують корпоративні питання олігархів, або залишаються бездіяльними.

"Представників політичного класу, які не мають регіональних амбіцій, цілі яких дуже обмежені, я називаю баригами. Для них спецслужби існують для вирішення власних корпоративних інтересів.

У державах зі слабкими регіональними амбіціями без політичних еліт, як в Україні, спецслужби завжди будуть слабкими. Вони не вписуються в інструментарій олігархів, які живуть миттєвими інтересами. Періодично використовують окремий підрозділ спецслужб для вирішення корпоративних питань. Частина спецслужб взагалі не має задач. Просто пасуться з низькими зарплатами. Політичний клас намагається їх прилаштувати під свої інтереси як вміє. Щось прилаштував – спотворив. Не знає що робити – залишив, хай буде. Ось чим на сьогодні є українські спецслужби", - розказує Куропятник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Переживаємо найважчі часи за роки незалежності" - експерт

За оцінками експерта, в Україні немає спільного рішення, яку державу будуємо.

"У країнах Східної Європи був політичний консенсус – перетворити державу в інший тип. Вони мали широку підтримку населення. В українському політичному класі на сьогодні немає консенсусу, яку державу будувати – вільного чи невільного типу. Політична еліта схиляється до того, щоб ця держава надалі була невільного, авторитарного типу. За таких умов не можуть існувати ефективні спецслужби як, наприклад, в Ізраїлі. Крім того – немає широкої народної підтримки, щоб будувати держави вільного типу. У нас нація поділилася на "ватників" і "патріотів".

Політична еліта України не має ані бачення, ані потреби її створювати. Вони свої власні інтереси через своїх лобістів у Вашингтоні вирішують швидше й ефективніше. Якщо створять сильну спецслужбу – використовуватимуть її проти нас з вами. Реформа українських спецслужб знаходяться між двома головними моментами: з однієї сторони – вони мають не допустити окупації всієї території, з іншої – ми не маємо дозволити посиленим спецслужбам законсервувати режим Порошенка. Бо це не дасть можливості Україні перетворитися на державу вільного типу", - підсумував експерт.

У 2016 році президент України пообіцяв докорінно змінити Служби безпеки України. Реформа досі не відбулася. Думки експертів розділилися. Одні вважають, що спецслужба має бути повністю оновлена, інші — що має бути збережений основний склад.

Зараз ви читаєте новину «У державі без політичних еліт спецслужби завжди будуть слабкими - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути