субота, 30 грудня 2017 20:23

Перевзутися на льоту не вийде — експерт про реформу спецслужб

Перевзутися на льоту не вийде — експерт про реформу спецслужб
Євген Лауер: Робота спецслужб тримається на хорошій агентурі. Щоб виростити її, потрібен не один рік. ФОТО: apostrophe.ua

Чи можлива масштабна реформа спецслужб під час війни, розповів консультант з питань ризиків та безпеки Євген Лауер.

"Зараз провести люстрацію у службі за принципом "потис руки Януковичу — не потис" — втратимо три четвертих спецслужби. Я знаю хлопців, які були категорично проти Майдану, а зараз сміло воюють на східному фронті", - каже він.

Робота спецслужб тримається на хорошій агентурі. Щоб виростити її, потрібен не один рік.

"Оперативна робота будується на агентурній роботі. Жодна людина, залишаючи спецслужби, своїх агентів не залишить своєму спадкоємцеві. Агентура — це святе. В будь-якому підрозділі знають: без агентури руху немає. Щоб виростити оперпрацівника, потрібно від п'яти до восьми років. Щоб він усвідомив підстави, як здійснити вербувальний підхід. Від лейтенанту до майора опер проходить 7 — 8 років. Панове реформатори пропонують здійснювати оперативну роботу за допомогою закритої системи зв'язку, призначати на керівні посади в Службу безпеки, групи швидкого реагування (ГШР), різноманітні оперативні підрозділи людей, які не знають, в які двері стукати. Реформа спецслужб подібна зараз до смерті. Перевзутися на льоту не вийде", - зазначив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розстріли на Майдані: розповіли, хто наказав снайперам стріляти

Думку про те, що сьогоднішнє СБУ — це КДБ, що змінило табличку на дверях, експерт спростував: "За словами колишнього керівника СБУ Ігора Смєшко, в службі залишалося від 4 до 6 відсотків колишніх працівників КДБ. Процеси "декегебізації" були проведені ще у 2004 році".

Економічні підрозділи, які планують розформувати, за його словами, мають бути збережені і переорієнтовані:

"Американці і німці вважають, що економічні підрозділи потрібно більше переорієнтувати на слідкування за негласними фінансовими потоками. Оскільки будь-який екстремістський, сепаратистський рух кимось фінансується".

Крім того, Євген Лауер вважає, що "в стані війни вимагати від спецслужб дотримуватися закону майже неможливо".

У 2016 році президент України пообіцяв докорінно змінити Служби безпеки України. Реформа досі не відбулася. Думки експертів розділилися. Одні вважають, що спецслужба має бути повністю оновлена, інші — що має бути збережений основний склад.

Зараз ви читаєте новину «Перевзутися на льоту не вийде — експерт про реформу спецслужб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути