Ексклюзиви
середа, 27 грудня 2017 18:44

"Переживаємо найважчі часи за роки незалежності" - експерт

Вбивства публічних осіб, які сталися у 2017 році в Україні, стали інструментом тиску на країну. У більшості справ замовники та виконавці невідомі.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповідає Сергій Шабовта, голова громадської організації "Всеукраїнська асоціація операторів ринку безпеки".

Автор: фото agropolit.com
  Сергій Шабовта: "Рада Нацбезпеки і президент жодного разу не виступили і не проаналізували ситуацію із злочинністю в країні".
Сергій Шабовта: "Рада Нацбезпеки і президент жодного разу не виступили і не проаналізували ситуацію із злочинністю в країні".

Одним із чинників погіршення криміногенної ситуації називають велику кількість зброї, завезеної в країну. Чи стосується це замовних убивств?

Навряд. Кількість зброї не впливає на число замовних убивств. Для цього наймають виконавців-професіоналів. Це не залежить від стану справ у державі.

Коли стається гучне убивство - багато докорів звучать на адресу наших спецслужб. Вони справді по-крупному недопрацьовують?

Так. Рада Нацбезпеки і президент жодного разу не виступили і не проаналізували ситуацію із злочинністю в країні. Недавно були роковини трагедії в Княжичах (4 грудня торік під час спецоперації у селі Княжичі Броварського району на Київщині спецпризначенці поліції постріляли оперативників та інспекторів державної охорони. Загинули п'ятеро людей. Двох колишніх керівників оперативної розвідки столиці взяли під домашній арешт. - Gazeta.ua), яка показала, що всі заяви про реформу - це лише балачки. Пішаків визнали винними, а у міністерстві нікого не покарали.

На одному з брифінгів керівник СБУ Василь Грицак говорив, що багато злочинів спецслужби попередили. Чи могли вони не допустити резонансних убивств?

Убивство Аміни Окуєвої могло бути наслідком справ її чоловіка. Результатом особистих розбірок, ймовірно, є і загибель Тимура Махаурі. Спецслужби не можуть такого відслідкувати.

Пішаків визнали винними, а у міністерстві нікого не покарали

Після кожного замаху однією з перших версій правоохоронці називають російський слід.

Вони роблять поспішні бездоказові заяви.

Чому більшість таких злочинів лишаються нерозкритими?

Той, хто виконує злочин, не знає замовника. Лише контактну особу, яка передає гроші. Викрити весь ланцюжок можна лише аналітичним шляхом - зрозумівши мотиви.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Щорічно можна забезпечувати житлом від 3 до 5 тисяч переселенців - експерт

Яка мала би бути політика у питаннях безпеки в цілому?

На всіх рівнях мають працювати професіонали. І має діяти верховенство закону. Очевидні речі, які в нас знищені.
Теперішній склад керівництва правоохоронної системи підпорядкований політичним завданням. Вони не в змозі скерувати роботу на боротьбу зі злочинністю.

Викрити весь ланцюжок можна лише аналітичним шляхом - зрозумівши мотиви

Як зупинити показові страти?

Злочинність - це контрольна точка, яка показує, що ситуація в Україні зараз дуже погана. Переживаємо найважчі часи за всі роки незалежності. 1990-ті відпочивають. Тоді злочинність придушили нові сили правоохоронної системи. Зараз корупція на усіх ланках влади не дає цьому статися.

Упродовж 2017 року в Україні сталася низка гучних убивств. Серед жертв - доброволець батальйону "Київ-2" Аміна Окуєва, командир Головного управління розвідки Міноборони Максим Шаповал, полковники Служби безпеки Олександр Хараберюш та Юрій Возний, доброволець Чеченського батальйону Тимур Махаурі, колишній депутат російської Державної думи Денис Вороненков.

Зараз ви читаєте новину «"Переживаємо найважчі часи за роки незалежності" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути