пʼятниця, 05 серпня 2011 09:57

В Дніпропетровську розбирають пам'ятник Шевченку

В Дніпропетровську розбирають пам'ятник Шевченку

У Дніпропетровську демонтують 50-річний пам'ятник Тарасові Шевченку. Монумент, за визнанням фахівців, в аварійному стані і потребує невідкладного ремонту.

Монумент височіє на Монастирському острові понад півстоліття. Зараз він нахилився вперед і вправо на 6 градусів і в будь-який момент може впасти, каже влада міста. За висновком спецкомісії, п'єдестал, облицьований гранітними плитами, увесь у тріщинах, а саму порожнисту скульптуру з чавуну проїла іржа.

Пам'ятник вирішили зняти з постаменту, розпиляти, а потім зайнятись його відновленням. Для реконструкторів тут роботи багато, до дня Незалежності встановити назад не встигнуть.

Спочатку фігуру просвердлять, щоб визначити товщину металу, а потім розпиляють на частини і будуть ремонтувати, ділиться планом реконструкції керівник підрядної організації Максим Пірєєв.

"Бетону нема зовсім, деталі основи теж відсутні. Будемо свердлити його і найближчим часом спробуємо зняти. Проблема в тому, що точно невідома вага пам'ятника", – сказав Пірєєв.

Може статись, що місце чавунного Кобзаря займе інша, нова скульптура Шевченка. Фахівці з "Південмашу" пропонують відлити її з бронзи. Така фігура буде довговічніша і легша, каже представник заводу Федір Майстренко.

"Все, що робилось із чавуну, – недовговічне, тим паче, що там, всередині, порожнина, весь час накопичується волога", – зазначив фахівець.

На відновлення пам'ятника Шевченку з міського бюджету Дніпропетровська виділили 1,5 мільйона гривень.

Між тим опозиція висловлює підозру, що монумент може зникнути назавжди. Така доля вже спіткала один пам'ятник Кобзареві у Дніпропетровську, в спальному мікрорайоні. Він зник під "шумок" реконструкції, розповів голова обласної організації Української народної партії Анатолій Сокоринський.

"Це символ міста, це його візитівка. У нас виник сумнів, чи повернеться пам'ятник на своє місце. Я знаю, що давно церква Московського патріархату приглядається до цього місця, шоб далі розбудовувати свої культові споруди. Отже, це може бути чисто земельне питання. Відтак ми заявляємо про свою стурбованість і тривогу", – зазначив політик.

Місцева влада такі заяви наразі не коментує. Немає поки і відповіді на запит активістів про детальні висновки комісії, точний план реконструкції та кошторис. За попередніми даними, повернути оновленого Кобзаря на місце обіцяють до кінця 2011 року.

Зараз ви читаєте новину «В Дніпропетровську розбирають пам'ятник Шевченку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути