пʼятниця, 25 квітня 2008 10:04

В Америці заборонять генну дискримінацію ДНК

Сенат Сполучених Штатів одноголосно проголосував за проект закону, що забороняє працедавцям і страховим компаніям ущемляти права людей на підставі їх генної інформації. Сенатор-демократ Едвард Кеннеді назвав документ першим в новому сторіччі значним законом в області прав людини.

Відповідно до законопроекту, який ще чекає обговорення в Палаті представників, доступу до генної інформації, отриманої за допомогою аналізу ДНК, повинні володіти тільки лікар і пацієнт.

Страховим компаніям буде заборонено підвищувати плату за страхування людям, генетично схильним до таких захворювань, як наприклад, рак або діабет.

При цьому страховики як і раніше зможуть стягувати вищу плату з тих, хто вже хворий. Працедавці не зможуть використовувати генну інформацію для ухвалення рішень про найм, підвищення і звільнення співробітників.

За ухвалення закону виступають лікарі та учені. Як вони стверджують, зараз багато хто уникає аналізу ДНК, оскільки бояться, що працедавці і страховики можуть використовувати отриману інформацію проти них.

Прихильники закону додають, що він допоможе зняти страх і спонукати більше число людей зробити аналіз ДНК. А це дозволить попереджати багато хвороб або виявляти їх на ранній стадії.

Проти закону виступають представники бізнесу. У Торговій палаті США стверджують, що ухвалення закону приведе до ускладнення законодавства в області захисту особистих медичних даних, а значить, до збитків, повідомляє Би-Би-Си.

Зараз ви читаєте новину «В Америці заборонять генну дискримінацію ДНК». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути