понеділок, 06 грудня 2010 14:56

В Африці знайшли залишки тварин віком понад 400 млн років (ФОТО)

Британські вчені виявили на півдні Африки цілий зоопарк водних тварин, вік яких оцінюється в 435-445 млн років. Настільки гарною схоронністю скам'янілості зобов'язані льодовиковим вітрам, які здували пил в море.

У ті часи вся звична нам суша була об'єднана в два надконтиненти - Гондвану (Африка, Антарктида, Австралія, Південна Америка) і Лавразію (Євразія і Північна Америка). Більшу частину Гондвани покривав льодовик, який у міру свого просування перемелював все, що йому траплялося на шляху, в пісок і пил. Через деякий час льодовик почав відступати, а вітри піднімали пил в повітря і здували його в океан.

Наноси, багаті частинками заліза та інших мінералів, спровокували активне зростання фітопланктону і водоростей. Частинки обростали живністю, важчали й опускалися на дно. Там біологічний матеріал розкладався, виснажуючи навколишні запаси кисню. У цих гіпоксичних умовах гниття м'якотілих істот сповільнювався або навіть припинялося.

Результатом стали відкладення Soom Shale товщиною в 10-15 м. Ця осадова порода, немов 900-кілометрова ключка, огинає південний край Африки, починаючись в районі цитрусових гаїв і виноградників Західно-Капської провінції ПАР і закінчуючись на схід від Порт-Елізабет у Східно- Капській провінції. Співробітники Лестерського університету під керівництвом Сари Гебботт ведуть тут розкопки вже майже двадцять років. Їх цікавить переважно гірський масив Седерберг, що в 200 км на північ від Кейптауна.

Виявлено безліч конодонтів, евріптерідів та істот, яких ще не класифікували. Причини доброму стані м'яких тканин тривалий час викликали сумніви, поки не було доведено існування шарів товщиною 1-10 мм з надзвичайно високим вмістом пилових наносів.

Компьюлента

Зараз ви читаєте новину «В Африці знайшли залишки тварин віком понад 400 млн років (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути