понеділок, 03 березня 2008 10:51

Уточнено метод прогнозування сонячної радіації

Група вчених північно-західного дослідницького інституту (США) під керівництвом доктора Аріка Познера у співробітництві із вченими центру космічних польотів NASA імені Годдарда, університетів Кіля (Німеччина) і Турка (Фінляндія) розробила новий метод передбачення радіаційної обстановки, обумовленої викидом заряджених часток під час сонячних бурь, на основі даних детектора COPSTER (Comprehensіve Suprathermal and Energetіc Partіcle Analyzer) сонячної обсерваторії SOHO.

У новому методі для передбачення змін радіаційної обстановки, обумовленої високоенергетичним іонним компонентом сонячного вітру, використовуються дані про зміни потоку релятивістських електронів, що утворилися при іонізації й рухаються зі швидкостями, близькими до швидкості світла. Завдяки їм вдається завчасно - до 1 години - передбачити час приходу до Землі високоенергетичних іонів - у першу чергу, протонів - а також імовірну їхню інтенсивність. Відносно невелике попередження, проте, дозволяє завчасно вжити необхідні заходи з захисту космонавтів і техніки.

Новий метод дозволить підвищити ефективність захисту автоматичних і пілотованих космічних апаратів при різких змінах радіаційної обстановки в навколоземному просторі, а також дасть можливість забезпечити більш високий ступінь захисту людини на Місяці в майбутньому.

Разом з тим, забезпечення надійного захисту людини на Місяці від сонячної радіації як і раніше залишається невирішеною проблемою - сплески жорсткого рентгенівського випромінювання, що утвориться при сонячних спалахах і є серйозною загрозою не тільки для здоров"я, але й життя космонавтів поза космічним кораблем, як і раніше передбачити неможливо, повідомляє Освітній портал.

Зараз ви читаєте новину «Уточнено метод прогнозування сонячної радіації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути