Ексклюзиви
вівторок, 26 жовтня 2010 10:33

Уряд заявив про ліквідацію фонду компенсацій жертвам нацизму

Уряд заявив про ліквідацію фонду компенсацій жертвам нацизму
Кабінет Міністрів вніс у Верховну раду законопроект про ліквідацію українського національного фонду "Взаєморозуміння і примирення" у зв'язку із завершенням програми по здійсненню виплат жертвам нацизму.

Як вказується в пояснювальній записці до законопроекту, фонд був створений 1993 року за рахунок коштів Німеччини для реалізації чотиристоронньої угоди між урядами ФРН, України, Білорусії і Росії з виплати компенсацій громадянам колишнього СРСР, які постраждали під час Другої світової війни від нацистських переслідувань. Всі виплати були здійснені до 21 грудня 2006 року, а в 2008 році німецька сторона припинила фінансування програми.

Відповідно до закону ФРН, компенсації виплачувалися в'язням нацистських концтаборів та гестапівських в'язниць, особам, які були депортовані і виконували примусові роботи в надзвичайно важких умовах, а також дітям, які перебували в місцях примусового утримання.

Розміри компенсацій коливалися від 766 до 7669 євро. Мінімальну суму отримували ті, хто виконував примусові роботи в сільському та домашньому господарствах або в сфері обслуговування і не утримувався під вартою. Максимальні виплати передбачалися для колишніх в'язнів гетто і концтаборів. Всім, хто претендував на отримання компенсацій, необхідно було подати заявки до фонду. Вони перенаправлялися до Німеччини, де і приймалися рішення про виплати. Прийом заявок припинився 31 грудня 2001.

За даними фонду "Взаєморозуміння і примирення", за час діяльності він задовольнив заявки 472 тис. претендентів на компенсації. Від німецької сторони фонд отримав і розподілив більше 880 млн євро.

Коммерсантъ

Зараз ви читаєте новину «Уряд заявив про ліквідацію фонду компенсацій жертвам нацизму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути