четвер, 05 січня 2023 01:50

Які речі не можна прати в машинці: 10 порад, які вбережуть ваш одяг

Які речі не можна прати в машинці: 10 порад, які вбережуть ваш одяг
Gazeta.ua розповідає, як зрозуміти, чи можна прати річ у машинці, і які предмети в жодному разі не можна туди класти. Фото: Meta

Багато хто вже звик до такого винаходу цивілізації, як пральна машинка. З її допомогою можна випрати будь-які забруднення, не витрачаючи на це час і сили.

Однак навіть за наявності подібної техніки можна зіткнутися із ситуацією, коли краще вдатися до ручного прання або інших хитрощів. Все це потрібно, щоб уберегти одяг і машинку. Після такого прання одяг може стати непридатним для використання, а техніку потрібно буде ремонтувати.

Gazeta.ua розповість, як зрозуміти, чи можна прати річ у машинці, і які предмети в жодному разі не можна туди класти.

Пінні подушки й матраци

Подушки, які "запам'ятовують" вигин шиї та положення голови, можна прати в машинці, тільки якщо є вказівка ​​на ярличку. Інакше вони зіпсуються і доведеться купити нові.

А як прати? По-перше, завдяки тому, що наповнювач штучний і гіпоалергенний, вони залишаються чистими довше за інші подушки. Фахівці радять просто відтерти плями вручну. А якщо є ярлик "ручне прання" – занурити в таз або ванну, заповнену водою, і додати рідкого засобу без алергенів.

Потім подушку потрібно обережно струсити й покласти сушитися у провітрюване приміщення. Зайва рідина витискається акуратно, без викручування.

Купальники

Купальники добре переносять полоскання у воді. Але в барабані пральної машини вони зазнають грубого механічного впливу, який може пошкодити лямки й кісточки в бюстгальтерах. Крім того, тонка високотехнологічна тканина купальників через грубе прання швидко зношується, розтягується і втрачає колір.

Щоб купальник не втратив первозданний вигляд і прослужив довше, оберіть прання вручну.

Піджаки

Щоб піджак сидів як влитий, у нього вшивають тверді елементи для ущільнення, наприклад, підплічники або вставки, що підкреслюють талію. У разі машинного прання ці вкладки мнуться, змінюють положення, і в результаті річ ризикує втратити форму.

Якщо піджак забруднився, краще віддати його в хімчистку. Або дбайливо випрати вручну, намагаючись не пошкодити й не зрушити елементи ущільнення. Викручувати тканину в жодному разі не можна.

Краватки

Хороші краватки зазвичай мають таку ціну, яка вже є попередженням: кидати річ у машинку разом зі шкарпетками й футболками неприпустимо.

Краватки часто виготовляють з ніжного шовку, який за жорсткого механічного впливу легко втрачає колір і руйнується. Крім того, їхня внутрішня структура може постраждати під час прання, через що аксесуар втратить форму.

Прати лише вручну за допомогою неагресивних мийних засобів.

Головні убори з козирком (кепки, бейсболки)

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як усунути неприємний запах взуття: поради й рекомендації

Козирок на кепках і бейсболках тільки здається міцним. Насправді він може легко деформуватися чи зламатися під час прокручування в барабані.

Тут допоможе прання вручну. Віджимати козирок не потрібно: просто дайте воді стекти.

Одяг і взуття з натуральної шкіри

Після механічного прання на цьому делікатному матеріалі можуть залишитися заломи й інші неприємності. Крім того, у шкіряному взутті зазвичай є деталі, скріплені клеєм. Він може зруйнуватися під дією великої кількості вологи й підвищеної температури.

Чистити такі речі можна лише вручну, спеціальними засобами для догляду за шкірою (їх можна купити, наприклад, у взуттєвих магазинах). Якщо забруднення настільки великі, що, на вашу думку, без прання не обійтися, краще віддати річ у професійну хімчистку.

Серветки з мікрофібри

Серветки з мікроволокна за машинного прання зі звичайним порошком або гелем ризикують втратити частину своїх поглинальних властивостей. Особливо це стосується дорогих і якісних моделей.

Якщо серветки продавалися з інструкцією з догляду, обов'язково зазирніть до неї. Виробники часто радять прати такі вироби лише вручну, у теплому мильному розчині.

Використовуйте цей алгоритм чищення, якщо рекомендацій немає, але ви хочете, щоб серветки продовжували добре вбирати вологу.

Речі, на яких багато шерсті домашніх тварин

Так само як волосся забиває злив у раковині або ванні, шерсть котів і собак може "забити" фільтри водяних помп у пральній машинці. А це загрожує тим, що колись техніка вийде з ладу чи протече.

Перед тим, як класти речі в бак, якнайретельніше очистіть їх від шерсті.

Одяг з блискітками та іншими дрібними прикрасами

Наскільки надійно симпатичні дрібниці закріплені на штанах, платтях, футболках, можна перевірити лише досвідченим шляхом. І не факт, що результати вам сподобаються.

По-перше, блискітки або стрази можуть відірватися і річ втратить вигляд. По-друге, ці деталі, як і шерсть, здатні забити водяні фільтри пральної машини й призвести до пошкодження.

Тут прати потрібно лише вручну або здавати у хімчистку.

Речі й тканини, забруднені легкозаймистими рідинами

Плями мазуту, гасу, бензину, моторного мастила, розчинників – однозначна ознака, що одяг у пральну машинку класти не можна. По-перше, це агресивні речовини, здатні пошкодити фільтри та інші елементи техніки.

По-друге, якщо плями великі, вони можуть спалахнути під час прання, що призведе до пожежі.

По-третє, залишки мазуту, бензину та інших нафтопродуктів іноді залишаються на внутрішній поверхні бака й забруднюють білизну під час наступного пранні.

Одяг, забруднений легкозаймистими рідинами, потрібно попередньо запрати в теплій воді із сильним мийним засобом. Потім просушити. Лише після цього, переконавшись, що мазут чи бензин вдалося змити, річ можна класти у пральну машинку.

Нині через російські обстріли критичної інфраструктури України електроенергія може зникнути щохвилини.

Також влада запровадила віялові вимкнення, щоб не перенавантажувати систему та швидше полагодити об'єкти. Українцям надають графіки вимкнень, але вони не завжди точні, тож до зникнення світла треба бути готовим у будь-який момент.

Зокрема, що робити у ситуації, коли вам потрібно попрасувати одяг, а в домі нема світла? Gazeta.ua зібрала корисні лайфхаки, які допоможуть попрасувати одяг без праски.

Зараз ви читаєте новину «Які речі не можна прати в машинці: 10 порад, які вбережуть ваш одяг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути