пʼятниця, 22 жовтня 2010 18:47

Україна заборгувала жертвам порушень прав людини понад 130 мільярдів

Україна заборгувала жертвам порушень прав людини понад 130 мільярдів
За роки незалежності склалася заборгованість України з виконання судових рішень у сфері порушень прав людини в 130 млрд. грн.

Про це під час спеціального засідання Верховної Ради з нагоди 60-річчя Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод заявив міністр юстиції України Олександр Лавринович.

За його словами, станом на сьогоднішній день борг держави перед громадянами становить понад 130 млрд. гривень і щодня зростає.

"Ми повинні знайти рішення, щоб ми далі не заганяли себе в кут неможливістю виконання рішень Європейського суду з прав людини", - сказав він.

"Аналіз рішень Європейського суду проти України показує наші внутрішні негативні тенденції, які потребують особливої уваги з боку влади", - сказав він. Міністр повідомив, що таких рішень Європейського суду проти України налічується 670.

Лавринович також розповів про причини невиконання Україною рішень Європейського суду з прав людини.

"Нам необхідно унормувати популістське законодавство, яке в силу різних причин гарантувало громадянам України ті чи інші пільги та виплати, які ніколи в повному обсязі не фінансувалися і навіть теоретично не могли бути профінансовані державним бюджетом", - сказав він.

Крім цього, за його словами, необхідно вирішити проблему мораторію на реалізацію майна підприємств за рішенням судів, частка держави в яких становить понад 25%.

"Це використовується як охоронна грамота для підприємства, щоб не виконувати будь-які судові рішення, які приймаються в Україні, потім приймаються рішення в Страсбурзі, і бюджет України розраховується за підприємства, які дозволяють собі не виконувати свої договори, контракти і не виплачувати заробітні плати своїм працівникам ", - зазначив Лавринович.

Нагадаємо, сьогодні, 22 жовтня, повідомлялося, що Європейський суд з прав людини зобов'язав Україну виплатити 10 тисяч євро компенсації морального збитку 33-річному громадянину України, колишньому міліціонеру, нині ув'язненому Валентину Білому за жорстоке поводження при його затриманні.

УНІАН, Корреспондент.net

Зараз ви читаєте новину «Україна заборгувала жертвам порушень прав людини понад 130 мільярдів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути