понеділок, 11 липня 2011 20:21

УПЦ МП намагається залучити владу до вирішення власних проблем

УПЦ МП намагається залучити владу до вирішення власних проблем

В УПЦ МП існує два угрупування архієреїв та мирян, які по різному бачать майбутнє церкви. Як вважають оглядачі та аналітики, про це засвідчив результат Помісного собору Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП), який відбувся минулої п'ятниці в Києві в трапезній Києво-Печерської лаври.

Основним його питанням стало внесення змін до уставу УПЦ МП, які мали б стати кроком до надання церкві статусу автокефальної та встановлення посади місцеблюстителя. Частина ієрархів виступила проти надання самостійності УПЦ, тому вирішення суперечливого питання перенесли на майбутнє.

"Суть подій, які відбуваються зараз в УПЦ МП, пов'язана з тим, хто в майбутньому має очолити цю Церкву. Після того, як УГКЦ віртуозно "теплою рукою" провела зміну свого голови, багато хто в Московському патріархаті, як у Києві, так і в Москві, продумує різні комбінації "рокіровок" керівництва УПЦ МП. Собор єпископів УПЦ МП, який пройшов 8 липня, потрібно розцінювати лише як початок цього процесу. Головні зміни мали бути пов'язані з кількістю членів Синоду, з яких буде обраний майбутній предстоятель", — зазначає Богдан Березенко, 33 роки, заступник голови Київського православного молодіжного братства Святих Бориса та Гліба.

За його словами, на синоді були прийняті подвійні рішення (зміни в Статут не прийнятті, але схвалено всі рішення Архієрейських соборів та засідань синоду), що вказують на розгортання боротьби двох груп, які своєю чергою орієнтуються або на митрополита Володимира, або на патріарха Кирила.

"Публічне обговорення питання виникло внаслідок того, що жодна з цих груп не може дістати перевагу у внутрішній боротьбі, тому намагається залучити зовнішню, в тому числі і владну підтримку", - підсумував він.

Зараз ви читаєте новину «УПЦ МП намагається залучити владу до вирішення власних проблем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути