Ексклюзиви
неділя, 19 серпня 2012 13:45

Унікальну ікону, що могла належати Володимиру Мономаху, готуються передати громадськості
5

Ікона Богоматері з дитиною (Замилування)
Фото: Фото: Сергій Старостенко
Витиснений напис на звороті
Експертний висновок про унікальність ікони

18 серпня у Феофанії відбулося представлення митрополиту Київському і всієї України УПЦ МП Володимиру унікальної ікони, яка була знайдена на Княжій горі під Каневом у 1930-і роки, однак весь цей час була не відомою широкому загалу.

Візантійська ікона, виконана у природному гіпсі, на сьогодні є єдиною у світі із подібним різьбленням та композицією. Експерти - головний зберігач фондів Національного Києво-Печерського заповідника Григорій Полюшко та провідний фахівець з візантійського мистецтва Василь Пуцко - наполягають на її унікальності.

За їхніми словами, на сьогодні важко зазначити точний час створення ікони, але вони впевнені, що з-під руки майстра вона вийшла не пізніше середини 13 століття.

Крім того, важливим є те, що ікона належала руському князю Василію (у хрещенні). Відомі кілька князів з таким іменем – Володимир Великий, Володимир Мономах, Василько Романович (Волинський) та ще кілька дрібних князів.

Вчені дуже обережно припускають, що ікона могла входити до похідного іконостасу князя Володимира Мономаха. Каліграфія напису на звороті ікони збігається з написом-прославлянням Мономаху, які збереглися на стінах собору св. Софії у Києві, та на „зміє вику" – прикрасі, яку також приписують Володимиру Мономаху.

З метою встановлення точнішого датування та проведення глибших досліджень створено Церковно-Наукову експертну раду. Крім того, вже давно працює ініціативна група з викупу ікони у приватного власника, імені якого не називають, та передачі пам'ятки у власність держави або церкви.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівські ікони малювали на червоному тлі, а гуцульські натирали часником

За інформацією Gazeta.ua, збір коштів вже триває. Ініціатори викупу ікони планують зробити акт передачі на свято Покрови, 14 жовтня. Вони очікують, що президент і вище керівництво держави також візьмуть у цьому участь.

Митрополит Володимир благословив науковців та ініціативну групу на подальшу роботу.

„Я думаю, що буде по достоїнству вивчатися ця ікона. Народ преклонить перед нею свої серця і уми. Хочемо подякувати всім тим людям, які брали участь у тому, щоб ця ікона дійшла до нас і була вшанована у майбутньому, як це годиться в таких випадках. Дай Боже, щоб у труді й під покровом Пречистої Божої Матері був спокій у кожній душі і в кожному серці нашого народу. Щоб Божа Мати покривала нас від усього зла і давала би нашій державі і нашій церкві достойне існування. Хай Божа Матір донесе до небес наші прохання і буде мир і благодать між усіма нами", - сказав він.

Тим часом, експерти та церковники продовжують наголошувати на грандіозності відкриття. Вони говорять, що нічого подібного немає у світі – візантійська ікона з подібним різьбленням, яка б належала князю.

Для України ця подія є також знаковою, оскільки до наших часів практично не дійшли князівські речі періоду Київської Русі. Така знахідка має стати символом сучасного державотворення, вважають вони.

Зараз ви читаєте новину «Унікальну ікону, що могла належати Володимиру Мономаху, готуються передати громадськості». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

21

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути