субота, 26 квітня 2008 14:36

ЮНЕСКО назвало 200 найкращих університетів України

ЮНЕСКО назвало 200 найкращих університетів України

Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут" (НТУУ "КПІ") очолив рейтинг 200 кращих ВНЗ України, складений кафедрою ЮНЕСКО "Вища технічна освіта, прикладний системний аналіз і інформатика" за підсумками 2007 року.

За допомогою визнаної в світі методики рейтингування експерти ЮНЕСКО оцінили науково-педагогічний потенціал, якість підготовки студентів, міжнародну діяльність і визнання українських ВНЗ за кордоном за станом на кінець 2007 року.

КПІ отримав якнайкращий показник міжнародного визнання (18 балів), хоча за науково-педагогічним потенціалом (41 бал) і якістю навчання (16) зайняв другу позицію. Загальна оцінка ВНЗ - 75 балів.

На друге місце опустився лідер рейтингу 2006 року Київський національний університет імені Тараса Шевченка (71 бал, КНУ). У нього кращий показник оцінки якості науково-педагогічного потенціалу (48), проте він поступається КПІ в якості навчання (12), а в рейтингу міжнародного визнання займає лише четверте місце (11 балів).

З одинадцятого на третє місце піднявся Національний медичний університет ім. Олександра Богомольця (43 балів, НМУ), отримавши високу оцінку якості науково-педагогічного потенціалу (34 бали), але помітно поступаючись ВНЗ-лідерам в якості навчання (4 бали) і рівні міжнародного визнання (5).

З третього на четверте місце опустився Національний університет "Києво-Могилянська академія" (34 бали, НаУКМА). На п"ятому місці - Харківський національний університет імені Василя Каразіна (31 бал, ХНУ).

Шосте місце зайняв Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут" (30 балів, ХПІ), сьоме - Національний аграрний університет (29 балів), який, на думку експертів, продемонстрував найкращу якість навчання (17).

На восьмому місці - Національна юридична академія імені Ярослава Мудрого (28, ХЮА), на дев"ятому - Національний лісотехнічний університет України (23). Замикає десятку лідерів рейтингу Донецький національний університет (22, ДонНУ).

Для участі в проекті були запрошені всі вищі навчальні заклади України III, IV рівнів акредитації. Для ВНЗ, що не надали дані про свою діяльність, рейтинги не визначалися.

У дослідженні використовувалися дані ВНЗ, завірені підписами ректорів, інформація з веб-сайтів міжнародних асоціацій університетів, дані з довідника Міністерства освіти і науки України і з бази даних інформаційно-виробничої системи "Освіта".

Для максимальної об"єктивності визначення рейтингів ВНЗ застосовувалися тільки показники, які мають однозначне трактування, можуть бути легко перевірені представниками громадськості і за якими можна порівнювати між собою університети, що відносяться до різних груп, повідомляє Освiтнiй портал.

Зараз ви читаєте новину «ЮНЕСКО назвало 200 найкращих університетів України ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути