пʼятниця, 25 січня 2008 11:43

Україну закликають поновити розслідування зникнення 300 немовлят

Парламентська асамблея Ради Європи закликала Україну поновити розслідування справи про зникнення з пологових будинків немовлят.

Парламентарії висловили занепокоєння випадками зникнення немовлят з українських лікарень. Доповідач Комітету ПАРЄ Рут-Гебі Вермут-Мангольд у своєму звіті зазначила, що цих дітей могли продати і потім нелегально усиновити в Україні або за її межами.

ПАРЄ закликала Україну поновити розслідування цієї справи і радить залучити до цього західних експертів. Випадки торгівлі дітьми, за даними звіту, зафіксовані також у Молдові, Румунії та Болгарії.

Крім того, ПАРЄ з метою боротьби проти торгівлі немовлятами вимагає від країн-членів переглянути правила всиновлення дітей іноземцями. Відповідні законодавчі зміни необхідно прийняти у всіх 47 країнах-членах Ради Європи, сказано в ухваленому 24 січня у Страсбурзі звіті ПАРЄ.

У 2005 році Вермут-Мангольд перебувала в Україні з метою з розслідування справи про зникнення немовлят у 2002-2003 роках. Вона зустрічалася з тодішнім міністром охорони здоров`я України Миколою Поліщуком, з Геннадієм Москалем, який на той час обіймав посаду заступника міністра внутрішніх справ, головним лікарем Харківського міського пологового будинку N6 Ларисою Назаренко, Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини Ніною Карпачовою, заступником генерального прокурора України Тетяною Корняковою.

Зокрема, Г.Москаль запевнив представників ПАРЄ, що жодна із заяв про викрадення дітей з пологових будинків не знайшла підтвердження. Н.Карпачова тоді спростувала інформацію про 300 зниклих у Харківській області новонароджених, які нібито стали жертвами транснаціональної мережі торгівлі людьми, і заявила, що доля саме 300 дітей-сиріт з Харківщини, які свого часу були усиновлені іноземцями, на сьогодні залишається невідомою, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Україну закликають поновити розслідування зникнення 300 немовлят». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути