пʼятниця, 18 квітня 2008 10:40

Українські вчені виростили чорнобривці на місячному ґрунті (ФОТО)

Наталя Козировська і Ірина Заєць з української академії наук (НАН України) зуміли виростити чорнобривці на мертвому ґрунті, подібному за основними властивостями до місячного реголиту, тим самим показавши потенційну можливість висадження рослин на Місяці.

Як імітатор місячного ґрунту учені взяли перемелений мінерал анортозит. Це магматична порода, яка аж ніяк не відповідає "уявленням" рослин про сприятливий ґрунт.

У такому ґрунті, представленому в чистому вигляді, квіти виживали дуже погано. Але варто було додати в нього певні бактерії - і рослини ожили, зацвіли. Бактерії переробляли магматичну породу, пояснюють експериментатори, поставляючи квітам необхідні елементи, на зразок калію.

Це цікава ідея, оскільки бактерії, як відомо, можуть жити в найжорсткіших умовах. І хай рослинам при посадці в справжній місячний ґрунт як і раніше буде потрібна атмосфера і вода, усунення з переліку необхідного ґрунту - дорого коштує.

Астронавти або автоматичні зонди могли б створити на Місяці прості теплиці з нескладною системою поливу, додати до подрібненого місячного ґрунту бактерії і насіння, і ось вже на нашому природному супутнику зацвіли б рослини, здатні вижити там хоч би протягом місячного дня.

Експеримент українських учених був представлений фахівцям на генеральній асамблеї Європейського геофизичного союзу (European Geosciences Union General Assembly), що проходить зараз у Відні.

Представляв дослідження Бернард Фоінг (Bernard Foing), старший учений Європейського центру космічних досліджень і технологій (ESTEC), що працює під егідою Європейського космічного агентства (ESA).

Фоінг заявив, що немає ніякої причини, з якої та ж сама технологія не могла б принести плоди на Місяці. Він також додав, що далі учені могли б зайнятися відбором рослин, найбільш пристосованих до виживання в жорстких умовах (зокрема - космічної радіації), або навіть створили б такі генетично модифіковані види.

Правда, висадження яких-небудь рослин на Селені поки не входить в офіційні плани ESA. Бернард же вважає, що такий крок можна було б зробити навіть не з практичних, а хоч би з емоційних міркувань. Квіти Землі можна висадити на Місяці як символ, так само, як раніше люди "висаджували" там прапори, говорить учений. Причому зробити це можна ще до висадки людей на Місяці - за допомогою роботів, повідомляє Мембрана

Зараз ви читаєте новину «Українські вчені виростили чорнобривці на місячному ґрунті (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути