вівторок, 15 червня 2010 19:41

Українські хірурги вирізали немовляті вроджену гігантську пухлину

Українські хірурги вирізали немовляті вроджену гігантську пухлину

Українські лікарі вперше у світі виконали унікальну операцію тримісячному немовляті з рідкісною вродженою вадою серця і гігантською пухлиною печінки.

Про це заявив головний дитячий кардіохірург України директор Науково-практичного медичного центру дитячої кардіології та кардіохірургії Міністерства охорони здоров'я України Ілля Ємець.

У новонародженої дівчинки був відсутній клапан легеневої артерії з дефектами шлуночкової перегородки, вроджена вада трахеї та правого бронху, а також дитина мала вроджену гігантську пухлину, що мала проростання з печінки.

За словами кардіохірурга, медики прийняли рішення про оперативне втручання, інакше у немовляти не було шансів вижити.

Розповідаючи про хід поєднаного оперативного втручання, кардіохірург зазначив, що операція тривала цілий день, було залучено близько 15 фахівців, зокрема, трьох кардіохірургів, трьох хірургів-онкологів, інших спеціаліств-медиків.

"Спочатку була зроблена рутинна підготовка, далі було видалено страшну пухлину – більшу, ніж голова дитини, а потім були проведені операції на серці, бронхах і трахеї. Післяопераційний період був дуже важкий. 60 днів наші реаніматологи боролися за життя цієї дитини", – зазначив лікар.

У свою чергу, головний онколог України, директор Національного інституту раку Ігор Щепотін зауважив, що коли було прийнято рішення щодо оперативного втручання, стан немовляти був надтяжким.

"Готуючись до операції, жоден з лікарів не припускав, що таке оперативне втручання в історії медицини ніхто й ніколи не виконував. Операція виконана нами вперше у світі. Про це ми дізналися вже після операції і, напевно, це дуже добре. Бо ця невідомість перед операцією вплинула б на наше рішення", – сказав Щепотін.

Він повідомив, що російські колеги, провівши серйозний скринінг світової медичної літератури і не виявивши жодного подібного випадку, привітали українських медиків.

Зазначимо, на сьогодні вроджені вади серця залишаються в Україні однією з домінуючих причин дитячої смертності. Щорічно в країні народжується 6-7 тисяч дітей з вадами серця. Половині з них до періоду кінця новонародженості потрібна допомога, інакше малюки помирають. Без хірургічного втручання 42% дітей помирає до 18 років, близько 90% з них – до року.

За даними Міністерства охорони здоров'я, всього на обліку перебуває близько 40 тисяч дітей із вродженою серцево-судинною патологією у віці до 14 років.

УНІАН

Зараз ви читаєте новину «Українські хірурги вирізали немовляті вроджену гігантську пухлину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути