вівторок, 05 січня 2010 18:39

Наступного дня після операції на мозку виписують додому

Киянці Валентині Панчук п"ять років тому зробили операцію на головному мозку. У неї було патологічне скупчення судин. Недуга могла викликати крововилив.

— Перший напад у доньки стався в три місяці після щеплення від туберкульозу. У неї різко піднялася температура, почалися судоми. Жінка перевертала її вверх ногами та ляскала по попі, аби привести до тями. Напади повторювалися десь раз на місяць. Дитина пила сильні заспокійливі. Їй німіла ліва сторона тіла, не могла рухати рукою та ногою. Стан був передінсультний, — розповідає батько Валентини Андрій Панчук, 38 років, із Києва.

В Інституті нейрохірургії ім. Ромоданова Валентині поставили діагноз вроджена артеріовенозна мальформація судин мозку. До року їй зробили дві операції.

— У 4 роки ми пішли на повторне обстеження. У доньки виявили гематому і кісту на 4 сантиметри. Тоді ж дізналися, що у Празі роблять операції на мозку гама-ножем. Із 2001 року українських дітей безкоштовно оперують у празькому Центрі гама-ніжхірургії госпіталю на Гомольці. Усі витрати покриває громадська організація Хартія-77, яку створили чеські дисиденти. За рік лікарі оперують 10 дітей. Дорослі за лікування платять 2–3 тисячі євро. Як чехи. Хоча для іноземців лікування в госпіталі вартує 10–12 тисяч євро.

Валентину Панчук прооперували у Празі в грудні 2004 року.

— Я поїхав із донькою. У посольстві нам допомагали — документи зібрали за тиждень. Лікарі тим часом в електронному вигляді відправили за кордон дані з медичної картки, ангіографію, томографію. Операцію зробили наступного дня по приїзді. Тривала півтори години. Через день ми полетіли додому.

У Валентини голова більше не болить. Вона ходить у четвертий клас. Від уроків фізкультури звільнена.

— За вісім років співпраці з чеськими колегами ми прооперували понад 120 хворих з України. 71 із них — діти. Найчастіше лікуємо пацієнтів із пухлинами головного мозку та патологіями судин, — каже Костянтин Костюк, 37 років, лікар Інституту нейрохірургії ім. Ромоданова. — Перевага гама-ножа в тому, що голову не потрібно розрізати. Навіть волосся не видаляємо. Процес безболісний. Оперувати можна будь-яку ділянку мозку. Хвилі ножа мають малу інтенсивність, тому не шкодять шкірі, кісткам черепа та мозкій структурі, через які вони проходять. Хворого наступного дня виписують. Натомість при відкритій операції ділянку мозку легко пошкодити. Це призведе до паралічу.

Голову не треба розрізати

Гама-ніж використовують також для лікування епілепсії та хвороби Паркінсона. Пухлини оперують не більшу за 3,5 см.

— В Україні подібні операції роблять кібер-ножем у "Кібер-клініці Спіженка". На відміну від гама-ножа, він лікує не лише недуги головного мозку, я й хребта, легенів, печінки, підшлункової, передміхурової та молочної залоз.

Лікування у клініці вартує від $12 до 25 тис. за одну процедуру.

Зараз ви читаєте новину «Наступного дня після операції на мозку виписують додому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути