четвер, 23 червня 2011 11:56

Українські абітурієнти не поспішають вступати через інтернет

Українські абітурієнти не поспішають вступати через інтернет

З 1 липня розпочнеться вступна кампанія до вузів. Цього року, нагадаємо, абітурієнтів чекає новинка: документи можна подавати не особисто, а через Інтернет, використовуючи систему "Єдине освітнє вікно" на сайті osvita.com. "Ми намагаємося допомогти навчальним закладам уникнути навантаження на роботу приймальних комісій, а абітурієнтам не їздити по кілька разів у різні міста, а з дому брати участь у конкурсі для вступу до вузу", - пояснила представник проекту Леся Куруць. Суть реєстрації онлайн проста: на сайті треба ввести номер та серію атестата, номер сертифіката щодо проходження тестування, після чого абітурієнту присвоюється пін-код, і він бере участь у рейтинговому відборі вузів. Якщо результати (бали) абітурієнта підходять вузу, він рекомендує його до зарахування на перший курс. Проте, як з'ясувала "Сегодня", користуватися новинкою люди поки не поспішають.

Абітурієнти та їхні батьки поки не довіряють новій системі. Тому у приймальних комісіях готуються до великих черг у перші дні вступної кампанії (традиційна форма подання документів також залишається в силі - авт.). "В нашу приймальню комісію вже активно звертаються з питаннями стосовно правил прийому. Лише 1% стосується системи електронного надходження. Всі інші про традиційну форму подання документів, з чого я можу судити, що більшість абітурієнтів збирається прийти подавати документи особисто", - розповів відповідальний секретар приймальної комісії КНЕУ Юрій Солодковський.

"Потрібно кілька років, щоб українці звикли до нової системи і стали нею користуватися", - підтверджує заступник директора департаменту вищої освіти МОН Микола Фоменко. Він каже, що навіть МОН у деяких випадках рекомендує вузам просити абітурієнтів підвезти документ особисто. Йдеться про тих, які стосуються права на пільги. "На жаль, практика показує, що у процесі надходження з'ясовується, що документи, які дають право на пільгу, не в порядку, заповнені неправильно. Ми хочемо, щоб таких збоїв не відбувалося і у пільговиків був час виправити документи", - зазначив Фоменко. Але інших документів особисто заповнювати не потрібно, і вузи, які будуть на цьому наполягати, обіцяють карати.

Неофіційно у вузах кажуть, що нова система їм не до душі. "Ми можемо недорахуватися студентів. Наведу приклад: абітурієнт вказав, що є пільговиком, медалістом. При поданні документів особисто з'ясується, що він збрехав. Право на вступ до нас він втрачає. А ті, хто був нижче за рейтингом, поки ми перевіряли документи, вже подали оригінали в інший вуз", - пояснила член приймальної комісії одного зі столичних вузів. "А мені здається, що це дуже хороша ідея, я буду вступати по Інтернету. Просто все нове відразу критикують", - говорить абітурієнт Олексій Горенко.

Зараз ви читаєте новину «Українські абітурієнти не поспішають вступати через інтернет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути