субота, 07 квітня 2012 10:38

Українці не готові до посмертного донорства, яке пропонує МОЗ

Українці не готові до посмертного донорства, яке пропонує МОЗ

В Україні не готові до впровадження запропонованої Міністерством охорони здоров'я ініціативи обов'язкового посмертного донорства, йдеться в сюжеті ТСН.

Зміни до законів, що готує відомство, передбачають: у кожної людини, яка за життя не відмовилася віддати свої нирки чи серце, по смерті їх можуть забрати навіть без згоди родини.

Нині закон вимагає, щоб родичі підписали дозвіл на трансплантацію.

Головний трансплантолог МОЗ України Олександр Никоненко зазначає, що все це дуже складно в моральному плані, "коли людина гине і тут виходять і запитують, чи згодні родичі віддати органи, коли вони ще сподіваються, що людину можна врятувати". Презумпція згоди на донорство діє у понад третині країн світу. Але майже завжди вимагає ще й погодження родини. Жертвувати органи людей закликають у церкві та через соціальну рекламу. Однак окрім релігійних та етичних проблем, є і медична, зазначає представник Всесвітньої організації охорони здоров'я в Україні.

"Наскільки сьогодні український медичний працівник, лікар, готовий або може підтвердити, що донорський орган може бути забраний? Чи дійсно людина-донор вже не потребує цього органу?", - запитує заступник голови представництва ВООЗ в Україні Ігор Поканевич.

Зараз ви читаєте новину «Українці не готові до посмертного донорства, яке пропонує МОЗ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути