вівторок, 06 березня 2012 18:04

У Донецьку вісьмох ниркових хворих прирекли на смерть заради економії

У Донецькій області 80 000 гривень з місцевого бюджету вирішили заощадити на здоров'ї людей, які потребують перитонеальний діаліз. Про це Gazeta.ua розповіли хворі.

Перитонеальний діаліз - це метод детоксикації, який дозволяє продовжити життя страждаючим нирковою недостатністю.

"Всього лише до 15 березня залишилося у нас "заливки", яку останні роки отримували безкоштовно, - поділився з Gazeta.ua 35-річний донеччанин Роман Матулевський, колишній боксер, який до 33 років не мав медичної карти, і раптом у чоловіка відмовили обидві нирки. - Після 15 березня ліки не видаватимуться, так нам вже оголошено в облвідділі. Пояснили: "На вас грошей немає, така у нас йде реформа".

Матулевський і ще 7 мешканців Донецької області живуть завдяки тому, що 4 рази на добу, кожні 6 годин, вводять в очеревину розчин, який виконує функцію нирок.

"Проблема не лише в коштах, хоча перитонеальний діаліз коштує чимало - близько 10 000 гривень на місяць, але і в тому, що діоніл, який нам видавали, вільно не купиш. Уявіть, що на місяць нам потрібно 240 кілограмів "заливки" (8 кг на добу), вантажівку треба наймати, щоб доставити", - зазначив Роман.

"Я рік перебував на цій програмі, і ось тепер, виявляється, обласна рада не підтримала виділення коштів на нас", - поскаржився кореспондентові Gazeta.ua 53-річний пенсіонер Олександр Кляра.

35-річний інвалід 1 групи Андрій Шуляк в 2000 році переніс трансплантацію нирки. Донором став його батько, операція пройшла успішно, але в 2003 році відбулося відторгнення пересадженого органа.

"Три нирки там загинули, дві синові та одна моя", - плаче батько Андрія - 66-річний Володимир Іванович Шуляк.

"Якщо держава перестане видавати розчини, у цих людей один вихід - смерть. Продаж розчинів заборонена законом, ліки надходять у вигляді спецпоставок і далеко не кожна компанія може їх закуповувати. Перевести пацієнтів на нирковий діаліз не можна за медичними показаннями. Вони всі починали як діалізники. До речі, на діалізі ще більше людей, які приречені. В одній Донецькій області - 1500-1800 людей потребує діалізу, а безкоштовно його надають всього 20-30 хворим. В цілому по Україні ситуація все-таки трохи краще. Скажімо, в Криму аж сто чоловік за рахунок бюджету знаходяться на перитонеальному діалізі, у Харкові місцевий бюджет оплачує лікування 120 чоловік, у Києві - 150 осіб. Так що Донецька область виявилася найбіднішою - тут десять пацієнтів отримували лікування безкоштовно, потім їх число скоротили до 8, а тепер - до нуля. У цивілізованому світі подібне лікування відбувається за рахунок держави, навіть у Росії та Білорусі картина краще. В Україні ж таке ставлення до людей, завдяки яким населення скорочується швидкими темпами", - прокоментував лікар, який просив себе не називати.

Зараз ви читаєте новину «У Донецьку вісьмох ниркових хворих прирекли на смерть заради економії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути