понеділок, 22 серпня 2011 18:49

Українці хочуть багато народжувати, але не мають змоги - демограф

Українці хочуть багато народжувати, але не мають змоги - демограф

В Україні люди мають великий потенціал щодо зростання народжуваності. За результатами досліджень, при створенні всіх необхідних умов 60% респондентів дітородного віку хотіли б мати щонайменше 2 дитини. Про це на прес-конференції заявила старший науковий співробітник Інституту демографії і соціальних досліджень Світлана Аксьонова, передає кореспондент Gazeta.ua.

Вона зазначила, що зараз поміж сімей з дітьми  71% мають лише одну дитину, 25% - двох дітей, близько 4% - трьох і більше дітей.

"Найбільше заважають мати більше дітей матеріальні негаразди. На другому місці - житлові проблеми, а на третьому - упевненість у майбутньому", - сказала науковець.

Аксьонова нагадала, що зниження народжуваності в Україні припало на кінець 80-х і продовжувалося протягом 90-х. Зростання розпочалося тільки в 2002 році із покращенням економічних умов у країні.

"На це впливало декілька факторів. По-перше, збільшилася чисельність жінок у активному дітородному віці. Це саме по собі впливає на кількість народжуваності навіть без покращення інших умов. По-друге, відбулася реалізація відкладених народжень. Сім'ї, які бажали мати 2-3 дитини, але у 90-х роках мали тільки одну дитину, зараз почали реалізовувати своє бажання. Тому змінюється структура новонароджених - збільшується частка других дітей.

По-третє, суттєво зросла виплата допомоги при народженні дитини. Найбільшими темпи зростання народжуваності були у 2006 і у 2008 році одразу ж після введення, а потім збільшення грошової допомоги", - зазначила демограф.

Вона зауважила, що у 2010 році спостерігалося зменшення рівня народжуваності у порівнянні з 2009 роком.

"Поки важко сказати, буде це сталою тенденцією зниження чи ні. Дані Госкомстату свідчать про стабілізацію рівня народжуваності. Якщо порівняти, то показники за півріччя цього і попереднього року майже однакові", - наголосила Аксьонова.

Зараз ви читаєте новину «Українці хочуть багато народжувати, але не мають змоги - демограф». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути