вівторок, 05 березня 2019 18:55

Україна зацікавлена у тому, щоб РФ втягнулась у гонку озброєнь - експерт

Україна зацікавлена у тому, щоб РФ втягнулась у гонку озброєнь - експерт
За словами радника глави США з національної безпеки 70-річного Джона Болтона, Москва порушує угоду про ракети середньої та малої дальності з 2013-го. Розмістила балістичні ракети в Європі. Фото: Дзеркало тижня

- Росія ще з часів президентства Барака Обами систематично порушує договір про ракети середньої та малої дальності. Фактичне призупинення його дії нічого суттєво не змінить для РФ. Те, що робить Кремль зараз - це просто маневри, - говорить в інтерв'ю Gazeta.ua експерт з міжнародних питань Олександр Хара.

Президент Росії Володимир Путін підписав указ про призупинення договору про ліквідацію ракет середньої та малої дальності, який діяв між РФ та США.

Раніше 2 лютого Сполучені Штати припинили свої зобов'язання за договором про РСМД і почали процес виходу. Якщо Росія не повернеться до виконання умов угоди, він завершиться через 6 місяців.

- Росія - слабка країна, яка не може грати за правилами. Тому тишком намагаються порушувати усі угоди, розхитувати світовий міжнародний порядок. Адміністрація Трампа у лютому логічно вирішила скасувати договір про РСМД, який фактично задав правила та тримав у рамках тільки Америку. Росія дозволяла собі діяти на свій розсуд.

Як тепер після скасування договору будуть діяти росіяни?

- Будуть намагатися тиснути на Америку, стимулювати до контактів, нових зустрічей та домовленостей. Останніх у свою чергу домовленості з Росією не дуже цікавлять. З точки зору міжнародної економіки та політики РФ є карликами. До президентства Трампа діалог між Росією та США був заморожений на всіх рівнях. Зараз очільник Сполучених Штатів кілька разів зустрічався з Путіним, але суттєвих плодів їх зустрічі не мали. Тож росіяни усіма силами намагаються стимулювати Америку до контактів, нових обговорень та компромісів. Хочуть втягнути США у логіку ХХ століття та Холодної війни. Американці не ведуться на ці провокації. Розуміють, що РФ не може продукувати новітню зброю, яка б дійсно могла б налякати США.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 100 днів полону українських моряків: Волкер звернувся до Росії

Яка вірогідність, що країни повернуться до виконання договору про ліквідацію ракет середньої та малої дальності?

- Для Америки відміна цього договору - це можливість розроблять ракетні системи в противагу Китаю, який не обмежений ніякими угодами. Саме тому Трампу немає сенсу повертатися до договору про РСМД.

Чи може відміна цього договору мати якісь наслідки для України?

- Україна не є підписантом угоди, але як частина колишнього СРСР ми її виконуємо. Тепер маємо шанси розробити ракетні системи захисту, що могли б утримувати Росію від масштабного наступу. Але для цього треба політична воля та величезна кількість грошей.

Коли ми віддали зброю в рамках Будапештського меморандуму, вберегли себе від тиску Росії та спецоперації США, яка намагалась б усіма силами знищити ядерну зброю України. Зараз вона нам не потрібна, але ракети середньої та малої дальності не обов'язково мають бути ядерними. Саме їх потребує зараз Україна. І дератифікація договору між США та Росією дає нам перспективу для створення такого озброєння.

Існує думка, що розірвання договору про РСМД найбільше загрожує Європі. Це так?

- Путін є раціональним, а не божевільним. Просто живе у своїй реальності. Російські ракети дійсно можуть бути направлені на Європу. Але ця загроза є давно. Розрив договору не змусить Путіна натиснути на червону кнопку. На німецькій базі "Рамштайн" розташовані американські ядерні бомбардувальники. У багатьох країнах НАТО в Європі є пускові установки США, які так само можуть спокійно долетіти до Росії. У Кремлі це розуміють. Американці ж у свою чергу не сприймають росіян за серйозних ворогів. Але показують, що готові і мають чим захищати європейську частину НАТО. Гроші, діти, коханки усіх представників російської влади перебувають на Заході. Жоден з них не прийме рішення про бомбардування Європи.

Путін може намагатися подати розірвання договору з США як дзеркальний ефект. Казатиме, що Росія була змушена піти на цей крок. Усіма силами буде намагатися доводити Європі, що це рішення Америки у першу чергу може вплинути на безпеку в ЄС, що Трамп своїми діяти шкодить Євросоюзу. Але ракети росіян я раніше були направлені на європейські країни. Їх лідери це розуміють і навряд поведуться на провокацію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія готова домовлятися із США щодо Венесуели

Наскільки велика загроза того, що у світі почнеться нова гонка озброєння?

- Гонка озброєнь, якою всіх так лякає певною мірою відбувається і зараз. Китай проводить певну модернізацію свого військового потенціалу. Росіяни теж намагаються, але вони обмежені у ресурсному сенсі. Не мають достатньо грошей. Сполучені Штати суттєво не збільшують свої оборонні бюджети. Минулого року виділили 700 мільярдів, цього року на 15 мільярдів більше. Це не значні сума, особливо якщо враховувати, що частина цих грошей має піти на особистий проект Трампа - Мексиканську стіну. Україна зацікавлено у тому, щоб росіяни втягнулись у гонку озброєнь. Їх економіка не витримала б такого навантаження і рухнула б набагато швидше, ніж вони б змогли вигадати якусь нову смертоносну зброю. Тож цього лякатись не варто.

Договір про ліквідацію ракет середньої та малої дальності підписали Михайло Горбачов і Рональд Рейган 1987 року. Він забороняє виробляти, випробовувати, розгортати балістичні та крилаті ракети середньої і малої дальності.

Зараз ви читаєте новину «Україна зацікавлена у тому, щоб РФ втягнулась у гонку озброєнь - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути