четвер, 19 грудня 2013 10:16

Україна за рік стала найгіршою європейською країною для роботи журналістів

Україна за рік стала найгіршою європейською країною для роботи журналістів
Фото: tyzhden.ua

У 2013 році Україна була найгіршим місцем в Європі для роботи представників ЗМІ. Про це йдеться у звіті про кількість нападів на журналістів, опублікованому міжнародною правозахисною організацією "Репортери без кордонів", повідомляє "Комерсант- Україна".

В Україні в 2012 році на журналістів було скоєно 80 нападів, а в 2013 -му - вже 120. На вітчизняних журналістів найчастіше нападали співробітники правоохоронних органів ( 45 випадків), приватні особи (22 факти), охоронці (12 випадків), чиновники місцевої влади ( 4 випадки) і один народний депутат Верховної Ради. Правозахисники вважають, що, "на відміну від Росії та Білорусі, де існує цензура та юридичні способи тиску на журналістів - в Україні практикують фізичне насильство".

"Починаючи з кінця листопада, збільшилася кількість нападів, особливо в Києві, коли туди привезли багато "тітушок". Вони нападали на журналістів і фотокореспондентів, які намагалися їх знімати. За 11 місяців 2013 було зафіксовано 83 випадки, а після подій на вулиці Банковій 1 грудня їх кількість зросла до 120", - пояснила представник "Репортерів" в Україні Оксана Романюк.

Український офіс "Репортерів" відзначає також випадки арешту представників медіа, зокрема затримання активістів Майдану - львівського фотографа Олега Панаса, журналіста Валерія Гарагуца та громадського активіста Андрія Дзиндзі, який перебуває під вартою за рішенням Шевченківського райсуду. Його звинувачують у викраденні грейдера, за допомогою якого намагалися штурмувати адміністрацію президента 1 грудня. Дзиндзя свою провину заперечує і каже, що був на місці подій в якості журналіста. У прес-службі МВС повідомили , що за 11 місяців 2013 було відкрито 123 кримінальних виробництва за ст. 171 Кримінального кодексу ( "перешкоджання журналістській діяльності"; карається позбавленням волі до трьох років). При цьому в МВС міжнародну статистику вважають "завищеною".

Зараз ви читаєте новину «Україна за рік стала найгіршою європейською країною для роботи журналістів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути