четвер, 08 серпня 2013 15:21

Україна перестає бути опіоїдною країною та переходить на кокаїн

Україна перестає бути опіоїдною країною та переходить на кокаїн
Фото: ua.korrespondent.net

В Україні зростає споживання наркотиків-стимуляторів, зокрема кокаїну, які заміщають споживання опіатів. Крім того, зростає споживання каннабіса, особливо серед молоді. Про це говорять дані звіту про наркотичну ситуацію в країні за 2012 рік, підготовлені Міністерством охорони здоров'я. Про це йдеться у статті Коммерсант-Україна.

Фахівці МОЗ опитали більше 7,5 тис. школярів старше 15 років і студентів. Як з'ясувалося, 25,4% з них мають досвід вживання наркотичних речовин. Найбільш поширеними є марихуана і гашиш (16%). Діти вперше пробують їх у 13-16 років з цікавості, причому більше 12% школярів хоча б раз вживали марихуану. Ці дані містяться в щорічному звіті Міністерства охорони здоров'я, який ілюструє ситуацію з обігом наркотиків в Україні в 2012 році.

У звіті говориться, що рівень вживання марихуани та гашишу в нашій країні є середнім в Європі. Найбільш високі ці показники в Чехії (42%), Франції та Монако (35-39%). Низькі рівні вживання марихуани виявилися в Молдавії, Чорногорії та Норвегії (5%), а також в Албанії та Боснії (по 4%). У звіті також йдеться, що в Україні налічується 387 тис. споживачів ін'єкційних наркотиків. Найчастіше в Україні використовуються "саморобні наркотики з розчину екстракту опію (" ширка ") і стимулятори: амфетаміни і метамфетаміни".

Автори стверджують, що в країні немає точних даних про кількість ВІЛ-інфікованих серед споживачів ін'єкційних наркотиків, але при цьому вказують, що 43,8% пацієнтів, які лікувалися за програмами замісної терапії, були хворі на ВІЛ, 66% - вірусними гепатитами В або С, 18% - туберкульоз. У звіті також наводяться дані МВС, згідно з якими в 2012 році кількість злочинів, пов'язаних з наркотиками, у порівнянні з 2011 роком знизилося на 14% і склало 45,3 тис. (у 2011 році - 53,2 тис.). Найбільше торік міліція вилучила марихуани (5495 кг) та макової соломки (2141 кг).

"Зареєстровано зростання контрабанди наркотичних речовин. Більш ніж у 14 разів зросли обсяги вилученого кокаїну: з 3,1 кг в 2011 році до 43,6 кг у 2012 році", - йдеться у звіті.
Автори підрахували, що вартість 1 грама героїну в 2012 році склала 900 грн, кокаїну - 1450 грн, амфетаміну - 280 грн, метамфетаміну - 300 грн, макової соломки - 7 грн, опію ацетильованого - 120 грн за 1 мл. Марихуана і її похідні ввозилися в Україну переважно з Ізраїлю, Білорусії та Італії; героїн - з Таджикистану, Польщі, Італії та Пакистану. Кокаїн завозився з Росії, Польщі, Еквадору, Перу, Коста-Ріки, Італії та Бельгії. Амфетаміни і метамфетаміни завозилися з Росії, Білорусії, Польщі та Чехії.

"В Україні зростає споживання стимуляторів, вони заміщають споживання опіатів. Крім того, повільно збільшується споживання каннабіса", - прокоментував дані звіту головний нарколог МОЗ Анатолій Вієвський. З ним згодні і в громадській раді Державної служби з контролю за наркотиками. Зростання контрабанди кокаїну в Україну там пояснили збільшенням світового попиту на стимулятори.

"Зміщення споживання відбувається залежно від змін у нелегальному обігу, а він розвивається на користь стимуляторів. Зараз з'явилися і так звані" дизайнерські наркотики "- новий клас психоактивних стимуляторів. Поки багато країн переходили на стимулятори, Україна залишалася опіоїдної країною", - зазначила заступник глави громадської ради Вікторія Тимошевська.

Зараз ви читаєте новину «Україна перестає бути опіоїдною країною та переходить на кокаїн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути