четвер, 03 вересня 2009 08:27

Україна нав"язує себе росіянам для добудови Хмельницької АЕС

Україна нав"язує себе росіянам для добудови Хмельницької АЕС
Росія та Україна до кінця вересня підготують свої версії міжурядової угоди щодо співпраці з добудови енергоблоків N3 і N4 Хмельницької АЕС.

Про це повідомили в прес-службі НАЕК "Енергоатом" із посиланням на генерального директора відособленого підрозділу "Атомпроектінжиніринг" (підрозділ НАЕК "Енергоатом") Володимира Броннікова, який 28 серпня представляв українську сторону на переговорах у Москві.

Як повідомив Бронніков, на початку жовтня сторони почнуть узгоджувати проект документа й до кінця місяця подадуть його на засідання українсько-російського комітету з економічного співробітництва.

Бронніков зазначив, що в ході переговорів у Москві українська сторона запропонувала закріпити в міжурядовій угоді участь українських підприємств у проекті добудови Хмельницької АЕС. Зокрема, планується задіювати українські підприємства в проектувальних роботах - із можливим залученням російських проектних організацій. А також використовувати турбоустановку, комплекс автоматизованих систем управління технологічними процесами (АСУТП) українських виробників та інше обладнання в узгоджених обсягах.

Крім того, українська сторона пропонує закріпити в угоді, що виконання ремонтно-відновлювальних і будівельно-монтажних робіт також повинне вестися українськими підприємствами. Виконання повного обсягу пуско-налагоджувальних робіт і введення об`єкту в експлуатацію українські виробники здійснюватимуть за участю спеціалізованих організацій Російської Федерації.

Водночас, зі свого боку Україна зобов`язується нести відповідальність за якість і терміни виконання вищеперелічених робіт.

Переможцем міжнародного конкурсу з вибору типу реакторної установки для будівництва 3-го й 4-го енергоблоків Хмельницької АЕС у жовтні 2008 року стала російська компанія "Атомстройэкспорт". У конкурсі, окрім "Атомстройэкспорта", брали участь американська Westinghouse і південнокорейська KEPCO. Мінпаливенерго ухвалило рішення міжвідомчої комісії про визнання переможцем конкурсу "Атомстройэкспорта", який представив проект реакторної установки В-392Б, розроблений для Балаковської АЕС у Росії.

З метою реалізації проекту, 18 лютого 2009 р. Кабінет міністрів прийняв постанову N118 "Про першочергові заходи з будівництва 3-го й 4-го енергоблоків ХАЕС". У ній чітко визначено тип реакторної установки й замовник будівництва – НАЕК "Енергоатом". Також спрощено процедуру закупівлі основного обладнання й проектування нових енергоблоків - у одного постачальника, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Україна нав"язує себе росіянам для добудови Хмельницької АЕС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути