Ексклюзиви
середа, 28 квітня 2010 11:35

Угода щодо ЧФ мобілізувала прозахідний табір - Le Monde

Угода щодо ЧФ мобілізувала прозахідний табір -  Le Monde

27 квітня український парламент ратифікував підписану президентами Росії та України угоду, що передбачає продовження перебування Чорноморського флоту РФ у Криму і зниження ціни на російський газ для України на 30%, пише французька газета Le Monde. Ця угода, схоже, змусила мобілізуватися прозахідний табір після багаторічних внутрішніх розбратів і втрати влади у лютому.

Західні адміністрації незворушно сприйняли цю угоду, "яка знаменує собою найбільш різкий поворот української дипломатії з моменту вступу на посаду Віктора Януковича", відзначає видання.

"Європейці, пильно стежать за ініціативами нової української влади у відносинах з Росією. З деяким полегшенням констатують, що новий президент посилає сигнали в обох напрямках: прагне зміцнити зв'язки з Москвою, не налаштовуючи проти себе європейські столиці", - пише видання.

"Хороші відносини з росіянами і хороші відносини з європейцями не суперечать одні одним, особливо якщо відносини між росіянами і європейцями поліпшуються", - наводить видання думку європейського дипломата.

Російсько-українські домовленості по газу, на думку Брюсселя, не повинні призвести до перегляду угоди про модернізацію української ГТС, укладеної 2009 року. Деякі європейці навіть допускають можливість приєднання Москви до процесу модернізації.

У Євросоюзі звертають увагу на той факт, що перший після вступу на посаду візит Янукович здійснив до Брюсселя, а не до Москви. В момент ратифікації Радою військово-газової угоди він теж приїхав до Страсбурга. За словами заступника голови президентської адміністрації Ганни Герман, він має намір дати зрозуміти, що угода про асоціацію з ЄС і створення зони вільної торгівлі - пріоритети для України.

"Втім, питання про можливий вступ України в ЄС викликає розкол серед європейців: поляки і британці підтримують ідею прийому України в майбутньому, тоді як німці і французи не хочуть давати ніяких обіцянок", - переконана газета.

Inopressa

Зараз ви читаєте новину «Угода щодо ЧФ мобілізувала прозахідний табір - Le Monde». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути