четвер, 31 січня 2008 14:52

Учені виявили прабатьківщину кішок

Родючий Півмісяць є не тільки однією з "колисок" людської цивілізації, але і прабатьківщиною домашніх кішок. До такого висновку прийшли дослідники Каліфорнійського Університету.

В рамках дослідження були проаналізовані генетичні коди більше 11 тисяч кішок 22 порід з Середземномор"я, Європи, Азії, Африки і Америки. Аналіз підтвердив стару гіпотезу, що кішки вперше були приручені саме в районі Родючого Півмісяця (розташовується на південному побережжі Середземного моря, від Північної Африки ка Ірану).

Раніше археологи встановили, що перші домашні кішки з"явилися тут приблизно 5 - 8 тисяч років назад. Кішок приручили перші землероби, що ймовірно потребували захисту своїх запасів від гризунів.

У подальші тисячоліття було виведено близько 50-ти порід кішок (16 з них "прив"язані" до певних регіонів світу). На відміну від інших домашніх тварин, нові породи не створювалися для виконання якихось утилітарних завдань. Нові породи кішок створювалися виключно з естетичних міркувань, повідомляє WashingtonProfile.

Зараз ви читаєте новину «Учені виявили прабатьківщину кішок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути