четвер, 12 лютого 2009 09:09

Вчені навчилися читати думки паралізованих пацієнтів

Вчені навчилися читати думки паралізованих пацієнтів
Співробітники найбільшого канадського центру реабілітації дітей з неврологічними захворюваннями випробували на добровольцях технологію сканування головного мозку, що дозволяє з високою ймовірністю визначати уподобання людини. У майбутньому подібна розробка може бути використана в лікуванні позбавлених контакту із зовнішнім світом пацієнтів.

Тестовий зразок пристрою, створеного співробітниками Дослідницького інституту Бларв"ю (Bloorview Research Institute) в Торонто, оцінює активність різних відділів головного мозку методом спектроскопії ближньої інфрачервоної області (NIRS). Активізація тієї чи іншої ділянки кори призводить до зміни концентрації кисню в крові, що надходить в нього, що, у свою чергу, впливає на поглинання тканиною мозку електромагнітного випромінювання. Виходячи зі змін цього показника можна оцінити реакцію людини на ті чи інші зовнішні стимули.

У проведеному вченими експерименті брали участь дев"ять добровольців, яким пропонувалося подумки зробити вибір між двома різними напоями, зображення яких виводилися на поміщений перед їхніми очима монітор. Дані сканування активності мозку дозволили правильно визначити переваги випробуваних у 80 відсотках випадків.

За словами автора дослідження Шини Лю (Sheena Luu), використання нової методики, на відміну від інших подібних розробок, не потребує попереднього сканування мозку і дає можливість зчитувати спонтанно виниклі думки пацієнта.

В майбутньому, як сподіваються вчені, модифікована версія пристрою дозволить полегшити догляд за повністю паралізованим хворими, позбавленими можливості порозумітися з оточуючими за допомогою слів чи жестів. Особливо це важливо для пацієнтів дитячого віку, у яких відсутність контакту з оточуючими призводить до тяжких порушень розвитку. Звіт про дослідження опублікований в The Journal of Neural Engineering.
Зараз ви читаєте новину «Вчені навчилися читати думки паралізованих пацієнтів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути