Ексклюзиви
пʼятниця, 06 червня 2008 16:11

Учений передбачив появу штучного інтелекту

Відомий футуролог Рей Курцвейл передбачив майбутнє людства - за його прогнозами, у 20-х роках цього сторіччя з"явиться штучний інтелект, а людський мозок буде оснащений комп"ютерами.

Такий прогноз був зроблений вченим під час першого Всесвітнього фестивалю науки, що пройшов в Нью-Йорку. Футуролог ґрунтувався на законі віддачі, що прискорюється, дію якого проілюстрував прикладом власного винаходу, призначеного для допомоги сліпим людям.

У 1976 році Курцвейл створив пристрій розміром з пральну машину, який сканував текст і зачитував його вголос. Тоді ж учений заявив, що на початку XXI століття незрячі зможуть читати текст за допомогою пристрою, який уміщатиметься в руці. І на Всесвітньому науковому фестивалі він продемонстрував публіці такий пристрій, який читав вголос програму заходу.

Доктор Курцвейл також продемонстрував публіці графік еволюції потужності обчислювальних машин. На ньому видно, що їх потужність подвоювалася кожні три роки. А ось в середині ХХ століття подвоєння почало відбуватися кожні два роки, а зараз для цього потрібний приблизно рік.

На думку Курцвейла, прогрес по експоненті зараз йде в таких областях, як нанотехнології, розшифровка геномів, чіткість знімків, що отримуються при томографії мозку. За його словами, завдяки інформаційним технологіям, що розвиваються, до 2020 року люди зможуть оснащувати свій мозок комп"ютерами і створювати машини, які будуть не дурніші за них самих.

Футуролог настільки упевнений в своїх прогнозах, що навіть уклав парі на 10 тисяч доларів з творцем програмного забезпечення Lotus Мітчем Капором. Доктор Курцвейл стверджує, що до 2029 року з"явиться комп"ютер, який пройде так званий тест Тюрінга, тобто зможе так підтримати розмову з людиною, що його не можна буде відрізнити від живого співбесідника, повідомляє Подробности

Зараз ви читаєте новину «Учений передбачив появу штучного інтелекту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути