Ексклюзиви
середа, 25 квітня 2007 12:25

Імплантовані в мозок електроди замінять сліпим очі

Експеримент, проведений в США, дозволив вченим наблизитися до створення нового типу протезів ока, призначеного для ширшого круга хворих, ніж протези сітківки, що активно розробляються зараз. Електроди, імплантовані дослідниками в таламус мозку мавп, змогли відтворити дію світла на зоровий аналізатор.

Співробітники Медичної школи Гарварду навчили піддослідних мавп стежити за переміщеннями світлової крапки на екрані. Потім в латеральне колінчасте тіло таламуса головного мозку тварин імплантували один або два електроди, що імітують сигнал, що поступає в таламус від світлочутливих рецепторів сітківки.

За даними учених, при стимуляції зорових центрів електричними імпульсами зіниці мавп переміщалися точно так, як і якби вони продовжували стежити за реальною світловою крапкою, хоча насправді ніякої крапки перед їх очима не було.

На наступному етапі дослідження учені планують аналогічним чином змоделювати рухи відразу декількох крапок. Це дозволило б формувати в зорових центрах образи вертикальних і горизонтальних ліній.

За словами провідного дослідника Джона Пезаріса (John Pezaris), заснована на тих же принципах технологія може з часом бути використана для створення нового типу протезів ока. Електроди, поміщені в підкіркові зорові центри мозку і зв"язані бездротовим з"єднанням з світлочутливим елементом, розташованим на рівні очей, можуть повернути зір більшому числу хворих, чим протези сітківки, що активно розробляються зараз, для функціонування яких необхідно, щоб в збереженні залишалися зорові нерви.

Втім, для того, щоб забезпечити можливість розрізняти хоч би контури тривимірних предметів, число імплантованих в мозок електродів необхідно буде збільшити як мінімум в сто разів. Крім того, для розробки таких пристроїв учені повинні володіти більш деталізованими знаннями про функції різних зон колінчастого тіла таламуса, повідомляє Lenta.ru.
Зараз ви читаєте новину «Імплантовані в мозок електроди замінять сліпим очі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути