понеділок, 27 серпня 2007 14:35

Учений з Німеччини знайшов життя на Марсі

Наукові гіпотези про існування життя на Марсі переживають новий виток розвитку, повідав на Європейському науковому планетарному конгресі в Потсдаме Йооп Хоуткопер з університету німецького міста Гессен.

Маючи під рукою украй скупий космічний матеріал, учені вимушені йти на різного роду хитрування, щоб отримувати якомога більше інформації з самої, як здається на перший погляд, порожньої породи.

Учений Хоуткопер один з таких. Він вважає, що життя на Марсі існує, оскільки в безводому грунті, що промерз, міститься пероксид водню. У цій прозорій рідині міститься величезна кількість кисню - 94%.

Аналіз одного з досліджень космічного корабля "Вікінг" не виключає, що 0,1% поверхні червоної планети заселено мікробіологічними елементами. Їх клітки заповнені в поки не встановленій пропорції пероксидом водню з водою. В результаті, вважає пан Хоуткопер, ці мікроорганізми морозостійкі. Вони не гинуть при температурі мінус 150 градусів за Цельсієм.

Учений пояснив, що "0,1% - не таке вже маленьке число". Як наочний приклад він запропонував порівняти кількість цих мікроорганізмів з рівнем біомаси в Антарктиці. Як відомо, там теж мешкають морозостійкі бактерії і виростають лишайники.

В рамках своєї гіпотези учений пояснив ще одне незрозуміле досі явище, про яке дізналися після посадки "Вікінга" на Марсі. Фахівці не могли пояснити підвищений рівень кисню і діоксиду вуглецю. Учений пояснив це дуже простим явищем - руйнуванням органічного матеріалу. Процес гниття як такий неможливий, тому що атмосфера Марса і температура цьому не сприяють.

Він має намір серйозно зайнятися вивченням земних мікроорганізмів, а потім порівняти їх з тими, що є на Марсі. Це робиться з метою довести, що вони якимсь чином потрапили з Марса на Землю. "Ми ще повинні отримати підтвердження цих висновків, вивчаючи мікроорганізми, які мешкають на Землі. Існує вірогідність, що багато років тому життя із Землі потрапило на Марс або навпаки", - ділиться планами на майбутнє Хоуткопер.

У своїх припущеннях учений не самотній. До нього ці версії висловлювалися іншими дослідниками. В кінці 90-х років минулого століття деякі учені після дослідження стародавнього метеорита в Антарктиці повідомили, що вони нарешті отримали довгождані докази життя на Марсі, пише "Взгляд".

Зараз ви читаєте новину «Учений з Німеччини знайшов життя на Марсі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути