Ексклюзиви
четвер, 07 грудня 2006 13:59

Учені вважають "дежа вю" розладом пам"яті

Відчуття "вже баченого" притаманне до 97% людей. Британський ученийКріс Мулен сподівається не лише зрозуміти феномен дежа вю, але і знайти способи допомогти людям, які страждають цим розладом пам"яті в хронічній формі.

Аспірант Акіра О"Коннор, з інституту психологічних наук університету Лідса, який є учнем Мулена, провів експеримент, на якому йому вдалося "відтворити déjà vu в лабораторії".

Вважається, що коли людина визнає об"єкт або сцену знайомими, відбуваються два ключові процеси. Під час першого мозок "сканує" пам"ять, намагаючись знайти "сліди" цієї сцени або об"єкту. Якщо вони спостерігалися раніше, в "архіві" пам"яті щось мало зберегтися.

У разі знахідки "слідів" починається процес N2: інша частина мозку ідентифікує сцену або об"єкт як вже бачений і знайомий. Але при дежа вю в ході другого процесу може відбуватися збій або помилка, і О"Коннор вирішив досліджувати цю дворівневу теорію.

У 50-хвилинному експерименті взяли участь 18 студентів.

Волонтерам поодинці показували 24 слова на комп"ютерному моніторі, після чого гіпнотизували. Під гіпнозом учасників піддавали навіюванню. Добровольцям говорили, що коли вони побачать слова в червоній рамці, то відчуватимуть, що ці слова їм знайомі, навіть притому, що вони не зможуть пригадати, де і коли "знайомі" слова бачили.

Крім того, загіпнотизованим учасникам навіяли, що побачивши слова в зеленій рамці слід віднести їх до тих 24 слів, які показали раніше.

Після цього волонтерів виводили з гіпнозу і показували їм слова в рамках різних кольорів, причому деяких слів не було в оригінальному "списку 24-х", хоча рамки навколо них були червоними або зеленими.

10 добровольців повідомили, що вони переживають дивне відчуття, коли бачать нові слова в червоних рамках. А п"ятеро інших сказали, що це відчуття безумовно є схожим на дежа вю.

- Це говорить нам, що можна експериментально розділити два ключові процеси. Ми також встановили, що ці процеси дійсно протікають окремо, - заявив О"Коннор.

Мулен вважає, що дежа вю є лише короткою помилкою людської пам"яті, а причина цієї помилки прихована в скроневій частині великого мозку (за вухами), повідомляє Membrana.

Зараз ви читаєте новину «Учені вважають "дежа вю" розладом пам"яті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути