Ексклюзиви
середа, 16 лютого 2011 15:04

У В'єтнамі відкопали рештки крокодилів віком 30 млн років (ФОТО)

Група під керівництвом професора Мадлен Беме з Тюбінгенського університету Еберхарда і Карла, Німеччина, знайшла під час розкопок на території північного В'єтнаму безліч унікальних копалин. Їх вік датують періодом олігоцену, тобто приблизно в 33-23 млн років. Це 20 видів молюсків, гастроподи, рештки крокодилів і шести видів черепах, 20 видів древніх риб і папоротей. Більшість знайдених видів - нові для науки. Авторам роботи ще належить їх описати.

Дослідження вчені проводили в районі трьох великих геологічних формацій - Надуонг, Каобанг і Хангмон. Всі три формації розташовані біля берегів Тонкінської затоки Південно-Китайського моря. За словами авторів,  формації утворилися в результаті найпотужніших тектонічних зрушень у часи еоцену, тобто 56-34 млн років тому.

Професор Беме насамперед звернула увагу на те, що видовий склад флори і фауни всіх трьох формацій різний. Наприклад, в районі формації Надуонг вчені знайшли безліч решток молюсків. А ось риб в цьому місці траплялося не так багато. Одна з цікавих знахідок - глоткова кістка з зубами риби імовірно сімейства барбусових. Можливо, що ця знахідка належатиме навіть до нового роду. За словами Беме, будова ротової порожнини цієї риби свідчить про те, що вона харчувалася молюсками. Молюски ж, як показав аналіз, мешкали у дрібних водоймах і працювали фільтраторами.

Вода, за словами вчених, в цьому місці відрізнялася винятковою чистотою. Про це свідчать знахідки полушника (Isoetes) - водної рослини, яка може рости і фотосинтезувати тільки в дуже чистій воді. Цікаві також знахідки панцирів копалин черепах зі слідами укусів древніх крокодилів. Як говорить Беме, всі черепахи належать до шести видів трьох різних родин - Geoemydidae, Trinychidae і, можливо, Ptychogastridae. Всі вони вели водний спосіб життя.

Серед решток ссавців професор виокремила велику берцеву і ліктьову кістки представників сімейства оленьки (Tragulidae) - одних із найдавніших жуйних тварин. Серед рослин найчастішою знахідкою були стовбури великих папоротей заввишки до одного метра.

У районі формації Хангмон вчені виявили викопні рештки трьох груп равликів, що мешкають на суші. На думку вчених, відсутність викопних останків риб, водних молюсків, але в той же час досить велика різноманітність решток наземних ссавців свідчить, що ця територія перебувала на вододілі, тобто на великій відстані від великих річок.

За матеріалами: Infox

Зараз ви читаєте новину «У В'єтнамі відкопали рештки крокодилів віком 30 млн років (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути