четвер, 02 лютого 2012 15:19

У війну української з російською мовою втягнули польську - іноземні ЗМІ

У війну української з російською мовою втягнули польську - іноземні ЗМІ

У війну української та російської мов була втягнута також польська. Про це написали журналісти в польському виданні Rzeczpospolita. Вони пишуть, що все почалося з плакатів у соцмережі Facebook з написами "Вивчаємо україн ... вибачте, польську мову" і "Вивчаємо московський діалект польської мови".

На думку львівського публіциста Антона Борковського, інтернет все частіше використовується як інструмент дезінформаційної війни проти України. "Це нове явище в нашій політиці. У мережі з'являється все більше коментарів найнятих експертів, які роблять абсурдні заяви на тему історії України або належного "місця українців" в Європі та світі", - пояснив він Rzeczpospolita, підкресливши, що в ці ігри почали втягувати Польщу й поляків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Герман обурена: на 2012 рік коштів на українську мову не виділено

"А перевірити, чиї це теорії - справжніх чи лже-експертів - неможливо, бо автор розміщуваної інформації часто залишається анонімним", - додає Борковський.

До коментарів експертів і псевдоекспертів додаються й інші матеріали. Наприклад, на YouTube можна подивитися фільм "Правда про походження української мови". У фільмі йдеться, що назву "Україна" вигадали поляки, оскільки ці землі називали "малоросійськими". Також поляки вигадали релігійних колаборантів - уніатів, а самих українців вигадав   австро-угорський Генштаб під час Першої світової війни, щоб відокремити частину російських земель від Росії. Українську мову створив Михайло Грушевський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Партії регіонів радіють, що нарешті почують в судах 13 мов, а не лише українську

У статті зазначається, що українські філологи та історики дотримуються різних думок з приводу походження української мови.

"На російськомовному сході України, в Донбасі, в Криму та Одесі, з'являється багато книг і журналів з тезами, що українська мова - це сільський діалект російської мови або результат впливу польської мови на російську. Так можна було писати в XIX столітті, але не зараз , коли ми вивчили історію цих трьох мов - української, польської та російської. Серйозні люди не бачать тут місця для дискусії. Однак потрібно визнати, що проблеми з українською мовою в Україні залишаються: вона слабо охороняється, а політика нинішньої влади в цьому напрямку нейтральна або ворожа", - коментує філософ, академік НАНУ Мирослав Попович.

Зараз ви читаєте новину «У війну української з російською мовою втягнули польську - іноземні ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

55

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути