неділя, 20 вересня 2009 17:15

У США переконують, що перед Росією "не прогинались"

У США переконують, що перед Росією "не прогинались"

Міністр оборони США Роберт Гейтс заявив, що рішення Вашингтону з модернізації створюваної США в Європі системи ПРО не було поступкою Росії, як думають критики в лавах опозиційної республіканської партії, пише газета New York Times.

Гейтс, сам республіканець, який служив на високопоставлених позиціях за президента Джорджа Буша старшого і його сина, відзначив, що критика плану є "спотворенням" дійсності. "Думаю це дуже прагматична пропозиція", - сказав Гейтс. При цьому він запевнив, що об"єктом плану є оборона від ракет з боку Ірану, а не Росії.

Як відзначає видання, стратегія Джорджа Буша щодо ПРО, проти якої виступала Росія, була направлена на перехоплення іранських ракет дальнього радіусу дії. Проте, як з"ясувала розвідка США, Іран ще не розробив такі ракети і, ймовірно, їх не буде у ісламської держави в 2015-2020 роках. В результаті, Гейтс скоректував план США на можливість перехоплення ракет малого і середнього радіусу дії. США у зв"язку з цим почнуть споруджувати наземні елементи системи тільки в 2015 році, а донині пошлють до Північної і Південної Європи кораблі, озброєні ракетами-перехоплювачами і оснащені радарами.

Після оприлюднення нової стратегії Вашингтону щодо ПРО на міністра оборони США обрушився шквал критики як з боку республіканців, так і американських військових.

Сенатор Джон Маккейн назвав новий план, що анулює домовленості між урядом США, Чехією і Польщею, "помилковим" і поступкою Росії.

Разом з тим, Роберт Гейтс назвав модернізацію створюваної США ПРО в Європі "кращим кроком вперед".

"Було б спотворенням назвати новий план якою-небудь поступкою Росії", - говорить Гейтс.

Голова Пентагону також стверджує, що, згідно з новим планом, в Європі як і раніше буде протиракетна оборона.

"Ставлення Росії і можлива реакція не грали роль в моїх рекомендаціях президентові з даного питання. Звичайно, беручи до уваги у минулому ворожість Росії до американської ПРО в Європі, якщо російське керівництво прийме план, тоді це буде несподіванкою і вітальною зміною політики з їхнього боку", - сказав Гейтс.

Екс-глава ЦРУ і глава Пентагону в адміністрації Джорджа Буша-молодшого Гейтс був одним з тих, хто переконав в 2006 році 43-го президента США в необхідності розміщення наземних елементів ПРО в Східній Європі: десяти ракет-перехоплювачів в Польщі і потужного радару в Чехії. Тоді пропозиція військових була заснована на даних розвідки, яка говорила, що саме балістичні ракети, які нібито розробляє Іран, є головною загрозою.

Споруда системи вимагала б гігантських фінансових витрат. Проти багатомільярдних витрат заперечив новий глава Білого дому - Барак Обама. За його ініціативою плани щодо ПРО були переглянуті і після семимісячної ревізії змінені. Коректування з фінансових міркувань вдало співпало з появою нових розвідданих, які і були використані Пентагоном для пояснення причин зміни в проекті ПРО, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «У США переконують, що перед Росією "не прогинались"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути