субота, 15 червня 2019 23:35

У СРСР розробляли "Стелз"?

У СРСР розробляли "Стелз"?

Ще 30 років тому міг бути створений корабель-невидимка.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів фізик Олесь Кусайкін.

Наприкінці 1980-х науковець досліджував тему "недзеркального відбиття" в Інституті радіофізики і електроніки у Харкові. Дисертацію захищав в університеті російського Ростова- на- Дону.

"Після захисту підійшов військовий і спитав, чи бачу можливість використання моїх розрахунків для так званої системи "Стелз"? Я спитав: "А що саме робити невидимим?". "Наприклад, кораблі", - відповів він", - поділився Кусайкін.

Виявилося, що в сусідньому Таганрозі знаходиться конструкторське бюро, де займалися розробками для військових суден. Фізик пояснив полковнику, як саме працює ефект. Після чого його запросили до КБ, надали частоти, на яких працювали військові локатори і він порахував можливий ефект.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: $2 тис. штрафу вимагали за куріння в літаку

"Завдяки цим даним, таганрожці, начебто, одержали гроші на подальші дослідження. Все йшло до того, щоб заключити договір з моїм інститутом. Але почався 1990 рік, підприємства ВПК почали розвалюватися. І ідея з кораблями заглохла", - додав Олесь Кусайкін.

Під час катання на Кавказі Олесь Кусайкін познайомився зі студентами з Литви. "Якось почув, що говорять незрозумілою мовою. Під'їхав – перейшли на російську. Коли попрощалися, мене щось пробило. Подумав: як це так? Я українець, але формальний. Вдома обговорив це з дружиною і з лютого 1983 вирішили спілкуватися тільки українською мовою", - сказав він.

Зараз ви читаєте новину «У СРСР розробляли "Стелз"?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути