середа, 02 лютого 2011 08:25

У сицилійському музеї зберігають 8 тисяч скелетів і мумій (ФОТО)
15

Фото: Фото: Reuters

Одним з найбільш вражаючих і найпохмуріших місць на планеті вважають Катакомби капуцинів в італійському місті Палермо. Там розташована знаменита виставка мерців.

Близько 8 тисяч скелетів, мумій і забальзамованих тіл покійників лежать, стоять або висять, утворюючи композиції, які лякають відвідувачів.

Виставка розташована в розгалужених підземних ходах. Їх створили ченці Ордена капуцинів в період пізнього Середньовіччя. У кінці XVI століття вони з'ясували, що повітря катакомб містить особливий компонент, який здатен муміфікувати тіла померлих. Про унікальні властивості підземної атмосфери дізналися жителі столиці Сицилії. З тих пір протягом декількох століть Катакомби капуцинів вважали найбільш престижним місцем для поховання. Так сформувалася більша частина експозиції цього музею з трупів місцевої еліти та видатних громадян: духовенства, аристократії та представників різних професій.

Найвідомішою частиною Катакомб є каплиця святої Розалії (Фото 6). Там у скляній труні покоїться тіло дворічної Розалії Ломбардо. Вона померла в 1920 році від запалення легенів. Після бальзамування її тіло збереглося нетлінним. Уціліли м'які тканини обличчя, очні яблука, вії, волосся. Тридцять п'ять років тому тутешній доглядач втратив розум. За його словами, він бачив, як дівчинка розплющила очі.

У коридорі ченців поміщені тіла 40 найбільш шанованих осіб, так чи інакше пов'язаних з релігією.

У коридорі чоловіків тіла покійних одягнені в різноманітний одяг - від грубого похоронного савана на зразок чернечого вбрання до розкішних костюмів, сорочок, жабо і краваток.

У залі дітей поміщені кілька десятків решток. У центральній ніші вміщено дитяче крісло-гойдалка. На ньому сидить хлопчик, який тримає на руках свою молодшу сестру.

Тіла в коридорі жінок одягнені у найкращий одяг по моді 16-19 століть: шовкові сукні з мереживом і оборками, капелюшки і чепчики. Іноді на небіжчиках надіті лише черевики.

Невеликий зал відведено для поховання дівчат і незаміжніх жінок. Їхні голови увінчані металевими вінцями на знак дівочої чистоти покійних.

У Коридорі професіоналів покоїться тіло іспанського живописця Дієго Веласкеса.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «У сицилійському музеї зберігають 8 тисяч скелетів і мумій (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути