Ексклюзиви
вівторок, 13 квітня 2010 12:35

У Єгипті знайшли 14 мумій і золотий саркофаг (ФОТО)
5

Знаменитий єгипетський оазис Бахарія знову зробив археологам сюрприз - вченим вдалося виявити 14 багатих поховань III століття до н. е.., у тому числі незвичайну мумію.

Це 97-сантиметрова мумія дорослої жінки, яка покоїться у саркофазі, кришку якого прикрашає зображення померлої у античному вбранні. Кам"яну шию фігури стародавній різьбяр прикрасив намистом. На саму мумію були одягнуті браслет і намисто, а в очі вставлені кольорові камені.

Інший саркофаг, з якого мумія зникла, був вкритий листом з чистого золота. На якому викарбувані зображення чотирьох синів бога неба Гора - Амсета, Хапі, Дуамутефа і Кебексенуфа. Стародавні єгиптяни вірили, що ці "молодші боги" захищали шлунок, печінку, кишківник і легені муміфікованих тіл.

В інших похованнях знайшли скляні та глиняні вироби різних форм і забарвлень, чотири поховальні людські маски з розфарбованого гіпсу і колекцію елліністичних монет.


Всього знайдено 14 поховань, повідомив голова розкопок Махмуд Аффіфі, який очолює філії Відомства з охорони старожитностей в Гізі та Каїрі. Археолог розповів журналістам, що греко-римські поховання були знайдені в Бахарії випадково під час спорудження молодіжного центру. Історики не виключають, що ці поховання є лише частиною великого елліністичного некрополя. Самі саркофаги перебували усередині зали, у яку вів підземний коридор. Потрапити туди можна було лише по довгій драбині. У кутах похоронної зали розташовувалися мастаби - квадратні приміщення, де кремували померлих.

Оазис Бахарія лежить за 300 км на північний захід від Каїра. У 1996 році в його околицях були знайдені 254 мумії з коштовними поховальними дарами, після чого місце отримало назву "Долина золотих мумій". За підрахунками істориків, свого часу в цьому некрополі були поховані понад 10 тис. високопоставлених єгиптян.

На сьогодні Бахарія є популярним об"єктом для любителів давнини, мотосафарі і гарячих джерел.

Infox.ru

Зараз ви читаєте новину «У Єгипті знайшли 14 мумій і золотий саркофаг (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути