Ексклюзиви
середа, 05 вересня 2007 09:23

У Росії розпочалася виборча кампанія по виборах у Держдуму

У Росії 5 вересня офіційно стартувала виборча кампанія по виборах депутатів п"ятої Державної Думи, які відбудуться 2 грудня 2007 року. Відповідно до російського виборчого законодавства, офіційним початком виборчої кампанії вважається день публікації Указу Президента РФ "Про призначення виборів депутатів Держдуми Федеральних Зборів РФ нового скликання" про проведення виборів. У середу Указ опублікований у "Російській газеті".

Глава ЦВК Володимир Чуров неодноразово відзначав як особливість майбутніх виборів те, що Росія долає історичний рубіж: вперше за всю історію російського парламентаризму склад Державної Думи обиратиметься вп"яте. Як у царській, так і в сучасній Росії досі обиралися лише по 4 склади Державної Думи.

Вибори в Держдуму цього року проходитимуть за принципово новою схемою. Усі 450 депутатів обираються за партійними списками, мінімальний прохідний бар"єр встановлений на рівні 7%, заборонено формування виборчих блоків. Крім того, скасовані мінімальний поріг явки виборців і графа "проти всіх".

За словами глави ЦВК РФ, брати участь у виборах можуть тільки політичні партії. У Росії на сьогоднішній день їх зареєстровано 15, хоча три роки тому їх було 44.

Для реєстрації на виборах партія до 17 жовтня має представити в ЦВК пакет документів, передбачених федеральним законодавством, а також зібрати не меншого 200 тисяч підписів громадян на підтримку свого списку або внести виборчу заставу в розмірі 60 мільйонів рублів.

Після виборів застава повертається тільки тим партіям, які за результатми голосування отримали не менше 4% голосів виборців. Партії, допущені до розподілу мандатів на виборах депутатів Держдуми четвертого скликання, мають право не збирати підписи виборців і не вносити виборчу заставу, передає РИА "Новости".

Агітаційний період починається з дня висунення політичною партією федерального списку кандидатів і припиняється за добу до дня голосування. Передвиборна агітація в ЗМІ триватиме з 3 по 30 листопада включно.

Зараз ви читаєте новину «У Росії розпочалася виборча кампанія по виборах у Держдуму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути