пʼятниця, 15 серпня 2014 16:24

У Росії більший розкол, аніж в Україні - історик

У Росії більший розкол, аніж в Україні - історик
Фото: Олег ЖМАЧЕНКО

"Русский мир" пропагують в РФ зокрема й для того, аби не допустити розколу в середині країни. Таку думку в коментарі для Gazeta.ua висловив історик і публіцист Андрій Плахонін.

"Ці тенденції не випадкові, бо насправді Росія розділена сильніше за Україну. Насамперед — релігійно. Прірва між Росією православною і Росією мусульманською зростає. Найкраще це помітно саме у Москві, де навколо єдиної соборної мечеті на мусульманські свята декілька кварталів зайняті віруючими, які не можуть потрапити до храму. Для них просто не вистачає місця. У своїй країні вони чужі. Уявіть те саме в Америці. Там ніколи не допустять, аби комусь не вистачило церкви. У штатах, якщо приймаєш умови імперського проекту і стаєш американцем, то маєш повний набір прав і свобод. Ти можеш лишатися німцем, португальцем, китайцем та жити у своєму китайському кварталі ніби у Пекіні. Але ти при цьому є американцем. Сучасний імперський проект Росії цього не передбачає, і прірва між людьми ширшає".

За словами Плахоніна, враховуючи демографічну ситуацію в Росії та націоналістичні крайнощі керівництва країни, там прагнуть змінити пропорцію православного і мусульманського населення хоча би на певний час.

"Якщо так званий "руський мир" будується на національній ідеї, то вибачте — росіян тоді має бути більше. Проте поки що ми спостерігаємо протилежну тенденцію: в найближчі 20-30, ну може 40 років, демографічна пропорція в РФ зміниться докорінно. Росіян у власній країні стане меншість. Це те саме, наче якби палестинці у 1948 році не виїхали з Ізраїлю. Лишились би у якості підкореного народу. Вийшло би також щось подібне до того, що вже сталося в ЮАР. Апартеїд — це добре, але якщо програєш демографічну війну, тебе в кінці кінців задавлять живою масою. Як я вже сказав, це вже сталося в ЮАР, і сталося би в Ізраїлі, якби палестинці не виїхали в надії потім повернутися, але вже на танках. Подібну ситуацію бачимо в Росії: демографічна ситуація — виключно зі знаком "плюс". Людей стає більше, і виключно за рахунок мусульман — громадян Росії".

Серед прихильників "русского мира" панує також ідея ідентифікації себе за православ'ям.

"В цьому сенсі кордони ідей руського миру проводять по-різному. З одного боку, це можуть бути кордони екс-СРСР, з іншого — там, де є православ'я загалом. Тим більше, ідея православ'я ширша, ніж ідея радянська. Це відкриває перспективи впливу на тих же Балканах. Дозволяє знайти там старих історичних союзників. Сербію, наприклад. Зараз бачимо, як сербські воєнні формування б'ються на боці ДНР. Це така собі стара пам'ять, ще з Першої світової війни. Тоді Росія вступилася за Сербію. Проте скільки б сербів зараз не виступало на підтримку Путіна, Сербія вже має статус кандидата в члени ЄС, і впевнено до нього рухається. За кількадесят років, ввійшовши в ЄС, руський мир там на цьому й закінчиться.

Зараз ви читаєте новину «У Росії більший розкол, аніж в Україні - історик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути