четвер, 03 червня 2010 13:57

У російських олігархів все добре - західні ЗМІ

У російських олігархів все добре - західні ЗМІ

Уникнувши падіння в прірву під час фінансової кризи 2009 року, російські олігархи відновили сили і мають намір цим скористатися, пише Le Figaro.

За даними журналу Forbes, сьогодні в Росії налічується 62 доларових мільярдери, що на 30 більше, ніж у 2009 році. Їх сукупний статок оцінюється у 243 млрд євро проти 116 млрд у минулому році. Причина такого зростання - підвищення цін на сировину і акції, а також державна допомога.

"Слідом за своїм попередником Борисом Єльциним екс-президент, а нині прем'єр-міністр на початку 2000-х років згуртував навколо себе невелику групу олігархів, які поділили основні активи сировинної радянської економіки", - пише кореспондент П'єр Авріль.

"У розпал фінансової кризи 2009 року його підтримка стала очевидною. Від їхніх підприємств залежало виживання цілих регіонів, і Москва була зобов'язана підтримати їх, щоб уникнути соціального вибуху, одночасно змусивши не вдаватися до масових звільнень. Без підтримки прем'єр-міністра Ігор Зюзін, Роман Абрамович і особливо Олег Дерипаска могли б зникнути зі сторінок світської хроніки ", - підкреслює видання.

В останні місяці мільярдери все частіше "висловлюють свою вдячність владі" і "замість держави фінансують важливі для Кремля проекти", продовжує видання. Нішу допомоги Церкви, яка є одним зі стовпів російської ідеології, зайняли промисловці, які використовують можливість "дешево придбати вплив", а заодно і чисту совість. "Але нещодавно вимоги уряду підвищилися. Тепер Путін вимагає, щоб олігархи фінансували масштабні проекти", на зразок російської "Силіконової долини", відзначає видання.

"Іноді від олігархів вимагають фінансувати проекти, дуже віддалено пов'язані зі сферою їх діяльності, наприклад, підготовку Олімпійських ігор в Сочі або розвиток Північного Кавказу, підірваного корупцією і тероризмом", - визнає газета. За словами одного західного банкіра, "в Сочі суцільний бандитизм, жодна європейська компанія не погодиться вкладати туди гроші, тому у Путіна немає вибору: він змушений спиратися на олігархів".

"Ніхто не посадить вас у в'язницю, якщо ви відмовитеся інвестувати в Північний Кавказ. Але, якщо ви не лояльні, вам загрожують проблеми з податковою або антимонопольною службою, і тоді ніхто не прийде вам на допомогу", - наводить видання слова президента РСПП Олександра Шохіна . Олігарх "ніколи не повинен упускати з уваги руку, що його годує", робить висновок П'єр Авріль.

Inopressa

Зараз ви читаєте новину «У російських олігархів все добре - західні ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути