вівторок, 19 квітня 2011 16:34

Спецтема: Великдень

У Рівному на виставці за тисячу гривень продають страусячі писанки
14

У вівторок в підземному торговому комплексі "Метроград-2" в центрі Рівного відкрили виставку-продаж писанок, картин, прикрас та ляльок із бурштину. Їх виготовили до Великодня місцеві майстри.

Колекцію виставили під скляним куполом. На стендах розвісили коштовні ікони, а ляльок у інкрустованих сукнях розмістили на соснових колодах.

Покупці роздивляються торт-писанку, завбільшки з футбольний м'яч. Навколо у бокалах стоять свічки, також вилиті у формі великодніх яєць. У корзинках – квіти з бурштину різних розмірів та відтінків.

Одне з найбільших яєць на виставці – від кераміста Леоніда Грибокого. Він виліпив писанку з червоної глини і виложив тризуба з сонячного каменю. Всередині торохкотять 5 кругляків – на щастя.

"Робота зайняла півтора тижні. Глину випікав при температурі 1050 градусів. Всередину яйця поклав папірець з побажаннями миру, здоров'я та любові", - чоловік перекочує яйце в руках. Воно важить більше 5 кілограмів.

Продають на виставці і бурштинові прикраси. Срібний перстень з каменем коштує від 300 гривень, сережки – від 500. Найменші картини коштують від 100 гривень, великі – по кілька сотень.

Окрему вітрину займають писанки від майстрині Вікторії Степанюк. Вона принесла кілька десятків розписних гусячих яєць. Три страусячих писанки у неї купила заступниця мера Галина Кульчинська. Одне таке коштує приблизно тисячу гривень.

"Усі три яєчка мої", - показує на скляну вітрину Галина Григорівна. – "Я попросила Вікторію принести на виставку, щоб і рівняни могли їх побачити. На писанках зображені янголи, а я збираю колекцію янголят. Залишу її сину, як фамільну коштовність. Чоловік каже, що той не оцінить, бо молодь цікавиться іншим. Але син їх уже бачив і був у захваті".

"А ще маю маленького глиняного янгола з бурштином, - хвалиться Кульчинськa. – Це мені щойно подарували. Рівне – українська столиця бурштину, нам є чим пишатися".

Майстри попереджають, на ринку з'явилося чимало китайських підробок бурштину. Справжній камінь перевіряють водою.

"Є простий спосіб - треба занурити камінчик у воду. Бурштин дуже легкий і має спливти на поверхню. Підробка піде на дно, - каже майстер Ірина Зайцева. – А ще, сонячний камінь має пахнути смолою. Взагалі, бурштин треба купувати тільки у спеціалізованих магазинах".

Виставка-продаж діятиме три дні з 19 по 21 квітня.

Зараз ви читаєте новину «У Рівному на виставці за тисячу гривень продають страусячі писанки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути