вівторок, 12 квітня 2011 12:53

Спецтема: Великдень

Німеччина повернула Україні 210 вкрадених нацистами писанок
9

Тимофій Кохан та Ганс-Юрген Гаймзьот підписують угоду про передачу культурних цінностей
Фото: Фото: Ольга Каменєва/Gazeta.ua
Володимир Яворівський

11 квітня Національному музею декоративно-прикладного мистецтва німецька сторона передала 210 писанок та 1 керамічну таріль. Культурні цінності були вивезені з України під час Другої світової війни.

"Внаслідок Другої світової війни культурне надбання України зазнало величезних втрат — понад 300 тисяч музейних експонатів, близько 51 мільйона книг, 46 мільйонів архівних справ. У 48-49 роках німці почали повертати ці експонати в Україну. До нашого музею повернули фарфор, фаянс та кераміку", - розповіла кореспонденту Gazeta.ua заввідділом науково-дослідної та експозиційної роботи музею декоративно-прикладного мистецтва Новодерешкіна Ольга.

Писанки та таріль зберігалися у приватному музеї міста Хьохштедт-на-Дунаї. Про них німецька сторона повідомила у червні 2008 року під час засідання Змішаної Українсько-німецької комісії. Музей відправив у відрядження провідного наукового співробітника Тетяну Нечипоренко.

"Шафи з писанками стояли у куточку. З одного боку висіла таріль, з іншого — фрагменти вибійок. Походження писанок визначала за інвентарними номерами. Чотиризначні числа були нанесені чорною тушшю. Писанки з такими номерами до війни зберігалися тільки в нашому музеї", - розповіла Тетяна Нечипоренко.

"Директору музею було важко розлучатися з цими експонатами. Він мені сказав: "У нас таких писанок ніколи не робили, а у вас їх повно", - додала вона.

На церемонію передачі експонатів до музею приїхав заступник міністра культури Тимофій Кохан, посол Німеччини Ганс-Юрген Гаймзьот, голова комітету Верховної Ради з питань культури і духовності Володимир Яворівський та поет Іван Драч.

"Скоро ми святкуватимемо Великдень. Для нас велика радість повернути колекцію писанок перед таким великим святом. Нам важко було розлучатися з цими писанками, та ми розуміємо, що вони стають повноцінними, коли повертаються на територію, де створювалися", - сказав Ганс-Юрген Гаймзьот.

Писанки та таріль показуватимуть усім відвідувачам музею.

Зараз ви читаєте новину «Німеччина повернула Україні 210 вкрадених нацистами писанок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі