четвер, 14 квітня 2011 06:15

Писанки часів війни повернули в Україну
5

Фото: фото: Тетяна ЩЕРБАТЮК

210 писанок та керамічну таріль передали з Німеччини Національному музею декоративно-прикладного мистецтва 11 квітня. Культурні цінності вивезли з України під час Другої світової війни.

Писанки й таріль зберігалися у приватному музеї міста Хьохштедт-на-Дунаї.

— Походження визначали за інвентарними номерами. Чотиризначні числа були нанесені чорною тушшю. Писанки з такими номерами до війни зберігалися тільки в нашому музеї, — розповідає науковий співробітник Тетяна Нечипоренко.

Згадує, що директору німецького музею було важко розлучатися з цими експонатами.

— Він мені сказав: "У нас таких писанок ніколи не робили, а у вас їх повно". Але всі віддав. Транспортували їх літаком. Перевозили у картонних коробках. Кожну писанку обмотували папером.

На церемонію передачі експонатів до музею приїхав посол Німеччини Ганс-Юрген Гаймзьот:

— Скоро ми святкуватимемо Великдень, — каже німецькою. — Для нас велика радість повернути колекцію писанок перед таким великим святом. Розуміємо, що вони стають повноцінними, коли повертаються на територію, де створювалися.

Писанки стоять на трьох столах на пластмасових підставках. У кількох місцях надбиті, видно, що всередині заповнені гіпсом.

— Зроблені з курячих яєць, — пояснює Тетяна Нечипоренко. — Видуті й заповнені гіпсом. Такі писанки називають законсервованими. Колекцію збирав директор нашого музею Микола Біляшівський. Їздив по селах, писанки купував або приймав у подарунок. Для розпису використовували природні барвники — лушпиння цибулі, бузини, бруньки берези. Такі писанки добре зберігають свій колір. Розписували їх у традиційній техніці за допомогою воску.

Під час Другої світової війни з України вивезли понад 300 тис. музейних експонатів, близько 51 млн книжок, 46 млн архівних справ, зі слів Ольги Новодерешкіної із Музею декоративно-прикладного мистецтва. У 1948–1949 роках німці почали їх повертати.

Зараз ви читаєте новину «Писанки часів війни повернули в Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути