пʼятниця, 26 березня 2010 13:38

У Полтаві російськомовні журнали міняли на "Країну"

Книжки та журнали російською мовою на українськомовні обмінювали у Полтаві. Культурно-мистецьку акцію "Читай українською!" організувала молодіжна громадська організація "Національний альянс".

Біля столу з розкладеними книжками та журналами стояли дві дівчини у сірих футболках із написом червоним "Ніщо не спинить ідею, час якої настав".

Учасниками акції здебільшого була молодь. Переважно - студенти Полтавського педагогічного університету. Віддавали переважно старі книжки. Усього здали близько 60. Серед них - 34-ий том творів Леніна, "Матеріали XXIV з"їзду КПРС", "Військові мемуари", кілька журналів мод.

Журнали "Отдохни", "Грация" міняли на тижневик "Країна" та літературний журнал "Дніпро". Жіночий роман "Анжеліка - маркіза янголів" обміняли на Кобзар Тараса Шевченка.

"Я Пушкіна віддала. Не хотілося, звичайно, це ж класика", - сказала 18-річна студентка педуніверситету Олександра Міняйло.

"Але його вже всі вдома перечитали вздовж і впоперек. Пушкіна у нас вдома багато книжок, є більш повні видання. А цю колись подарували нашій сім"ї. Вона стоїть ніхто не читає, то я вибрала її. Дали мені журнал "Дніпро", ніколи не чула про нього, але почитаю. Мені дуже подобається читати українською, але відчуваю брак періодичних видань", - розповіла Олександра.

Ольга Ільїна з обласної організації "Національний альянс" розповіла, що ситуація на ринку друкованих видань в Україні викликає, щонайменше, подив і стурбованість.

"У країні, де згідно з останнім переписом населення понад 30 мільйонів людей назвали своєю рідною мовою українську, фактично повністю знищено ринок загальнонаціональних україномовних друкованих видань. Українською мовою майже неможливо знайти всеукраїнського спортивного, чоловічого, комп"ютерного чи автомобільного журналу. Парадокс, але про українську вишивку жінки змушені читати російською мовою", - здивувалась вона.

Зібрані російськомовні книги організатори акції збираються передати в обласну бібліотеку.

"Віддамо ті, що в нормальному стані і зацікавлять бібліотеку. Решту подаруємо міській російській общині. Якщо вони не захочуть їх узяти, здадуть у макулатуру", - зауважила Ольга Ільїна.

Зараз ви читаєте новину «У Полтаві російськомовні журнали міняли на "Країну"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути