




У Тернополі діє перша в Україні Агрошкола. Її заснував агрохолдинг "Мрія".
Як зазначила у коментарі Gazeta.ua куратор закладу Аліна Маршовська, школу відкрили, бо нині відчувається брак агрономічної освіти.
Тут навчається 17 студентів-п'ятикурсників аграрних вузів та троє молодих спеціалістів віком до 30 років. Старших, у яких стаж роботи перевищує 3 роки, на науку не беруть. Вважається, що вони більш консервативні та менш схильні вчитися.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Продаж землі на аграрний бізнес не вплине - експерт
Кожен предмет у школі вивчають протягом тижня. Опісля учнів возять на дослідні поля. Їм показують увесь процес обробітку землі – від посіву до збирання врожаю. Фахівці демонструють, які міндобрива та яку техніку краще використовувати, щоб було економічно вигідно займатися сільським господарством. По закінченні всі учні отримають фах агронома.
- Я вчуся ще в Національному університеті біоресурсів та природокористування України, на 5-му курсі. То в університеті дають більше теорії – принципи, закони вирощування культур. У нас техніка стара. А тут усе за найновішими технологіями та ще й іноземні фахівці приїжджають лекції читати. Житлом нас забезпечують. Обіцяють роботу після закінчення і відрядження за кордон для підвищення рівня кваліфікації, - розповів учень школи Олег Білан.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Присяжнюк планує залучати в аграрний сектор 80 млрд грн на рік
Німець Рене Мілке тиждень викладав в Агрошколі курс обробітку грунту й технологію "ноу-тілл". На практичному занятті на дослідному полі пояснював, чим відрізняється ріпак, вирощений на землі після орання плугом, після культиватора та без обробки грунту.
За словами Мілке, агроцентри діють у кожній із 16 земель у Німеччині. Перевага їх у тому, що учні можуть бачити помилки, яких допустилися їхні попередники, проаналізувати їх і уникнути в майбутньому.
Коментарі