пʼятниця, 11 листопада 2011 05:30

Треба їхати в поле і кричати, доки не набридне

Автор: Фото: Ігор Хомич
  Ігор Корнієнко: ”Дуже допомагає спорт, особливо плавання”
Ігор Корнієнко: ”Дуже допомагає спорт, особливо плавання”

— 46 відсотків дітей в Україні схильні до депресивних станів. Дорослі — усі під такою загрозою, — говорить Ігор Корнієнко, 50 років, голова асоціації психологів Львівщини.

Чому саме восени люди депресують?

— Одна з теорій — фотоперіодизм. Восени меншає світла і сонця. Саме від цього деякі тварини впадають у сплячку, у деяких змінюється обмін речовин. Люди — це біологічні істоти. У них теж є така чутливість, уповільнюються біологічні процеси. Якщо людина ще й за характером інтровертована — все спрямовує на себе, зосереджена на "самокопанні" або з комплексами неповноцінності, вона восени страждає першою. Настає субдепресія — переддепресивний стан, так би мовити,  втрата до смаку життя. Якщо в людини був тривалий стрес через якусь неприємну подію у житті, у неї відбувається вигорання зсередини. В такому стані вона теж схильна до субдепресії.

Хто може допомогти подолати цей стан?

— Швидко і фахово відновити стан допоможе психотерапевт. Проте 80 відсотків людей в субдепресивному стані здатні самі впоратися. Найперше — не допускати обмеження світла. Я взимку завжди борюся зі своїм завгоспом на роботі, щоб не виключав світло у коридорах для економії. Щоб людина добре почувалася, має бути більше світла. Потрібен активний і здоровий секс. Треба більше спілкуватися, митися й чепуритися. Ні від чого не відмовлятися, робити все як завжди. Виправити стресовий фактор, якщо це можливо. Помиритися, змінити роботу, знайти роботу,  вилікувати захворювання, добитися бажаного через суд, знайомих, залежно від ситуації. Дуже допомагає спорт, особливо плавання. Бо вода робить ще й міні-масаж. Добре було б змінити обстановку — поїхати в іншу країну, місто, гори, село.

А якщо в людини ще й безгрошів'я?

— Тоді треба іти в парк, гуляти максимально довго, бажано щодня. Слухати улюблену музику. Проводити "кухонну" психотерапію. Це посиденьки на кухні з близькими людьми і розмови. Треба вилити душу. Іти в поле, ліс і кричати, доки не набридне. Підніматися сходами, а не ліфтом, знайти час для хобі. Не можете усміхнутися — піднімайте кутики вуст.

Хто більше схильний до депресії — багаті чи бідні?

— Бідні, і тут винні засоби масової інформації. По телебаченню постійно погані новини — знецінюються гроші, катаклізми. Люди з незначними статками на це реагують болісніше. У групі ризику найперше ті, хто втратили роботу, або кому невчасно виплачують зарплату. Люди передпенсійного віку. Бо завтра треба йти на пенсію, й виникає питання: а що далі у житті відбуватиметься? Також молодь останніх курсів університетів, що не може знайти роботу. Більшу схильність до таких станів мають жінки. Вони дуже емоційні.

Зараз ви читаєте новину «Треба їхати в поле і кричати, доки не набридне». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути