четвер, 05 січня 2023 20:06

Спецтема: Війна Росії проти України

У Німеччині стривожили заявою щодо прийому біженців з України

У Німеччині стривожили заявою щодо прийому біженців з України
На головному вокзалі Берліна вже давно немає черг з німців, готових дати притулок біженцям з України. Фото: DW

За даними МВС Німеччини, станом на 2 січня в країні зареєстровано 1 045 854 українських біженців.

З них близько 80% становлять жінки, близько третини – діти. Щодня кількість біженців з України в Німеччині збільшується приблизно на 170 осіб, пише DW.

Всупереч побоюванням Берліна, різкого стрибка цього показника не сталося, але комунальна влада б'є на сполох, оскільки її ресурси з прийому нових біженців вичерпано.

"У вирішенні проблем, пов'язаних з біженцями, ми досягли меж своїх можливостей", – підкреслив президент Об'єднання німецьких міст і громад (DStGB) Уве Брандль.

За його словами, головна проблема – житлова. Велика кількість українських біженців оселилися у друзів, знайомих і співчуваючих німців.

"Але це не може бути постійним рішенням. Необхідно знайти інше", – сказав Брандль.

Видання пише, що на головному вокзалі Берліна вже давно немає черг з німців, готових дати притулок біженцям з України.

Ті, хто прийняв їх на початку війни, не очікували, що біженці залишаться у них так довго. За оцінкою Брандля, гостинність німців і суспільна терпимість до українців перебувають під загрозою.

Ситуацію ускладнює напружена ситуація на ринку орендованого житла, оскільки квартир за доступними цінами в Німеччині залишилось мало. Соціальне відомство бере на себе витрати українців на оренду житла, якщо ті подадуть відповідні договори.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У яких країнах Європи нині найбільше українських біженців ‒ офіційні дані ООН

Але, уклавши такий договір з власником житла, пояснив Брандль, українець набуває статусу квартиронаймача, який має широкі права і захист від виселення. Тому багато німців, які взяли "пожити" українських біженців, тепер не можуть їх позбутися.

Друга проблема – інтеграція українських біженців на німецькому ринку праці. Видання зазначило, що висококваліфікованим відкриті усі двері. Значно важче вчителям, яких серед українських біженців виявилося багато, в тому числі й тих, хто знає німецьку мову.

Вчителів у Німеччині бракує, але передумова для роботи вчителем у німецькій школі – два держіспити з різних предметів і успішно пройдений референдаріат.

Крім того, за оцінками німецької комунальної влади, понад 40% українців планують залишитися в Німеччині і після війни якщо не назавжди, то на тривалий час.

"Це означає, що тема інтеграції, і особливо тема залучення до праці, набуває важливого значення", – сказав Брандль.

За його словами, понад 430 тис. українських біженців працездатного віку й мають хорошу кваліфікацію. Тому, вважає він, "необхідно швидше усувати мовний бар'єр і пропонувати курси спеціалізації та підвищення професійної кваліфікації, знижувати поріг визнання українських дипломів і свідоцтв".

Не менш важливою, за його словами, є інтеграція приблизно 200 тис. українських дітей, які прибули до Німеччини з матерями.

"Необхідно швидко та інтенсивно займатися їхнім включенням у нашу систему освіти. Діти, які швидко освояться в нашій системі дитячих садків і шкіл, мають чудові шанси знайти в Німеччині другу батьківщину", – переконаний він.

У зв'язку з цим, комунальна влада очікує від федерального центру більшої допомоги, зокрема фінансової, у прийомі та інтеграції біженців. Причому не разової, а довгострокової

В Естонії просять частину біженців з України перебратися в сусідню Фінляндію. Нині в Естонії перебувають понад 40 тис. українських біженців. Стільки ж ‒ у Фінляндії, яка у понад сім разів більша за Естонію за площею та вчетверо – за населенням.

У Польщі підрахували витрати на українських біженців та їхній вклад в економіку за останні 10 місяців. Українці позитивно вплинули на Польщу, написав у Twitter віцепрезидент Польського фонду розвитку Бартош Марчук.

Зараз ви читаєте новину «У Німеччині стривожили заявою щодо прийому біженців з України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути